Friday, August 05, 2011

 

Meten met twee maten












Poliomyelitis ook kortweg polio of kinderverlamming genoemd, is een virusziekte. Het virus tast het zenuwweefsel van het ruggenmerg aan waardoor ernstige spierverlammingen kunnen ontstaan. Soms is de dood het gevolg, maar meestal zullen besmette mensen hun leven lang ernstige verlammingen hebben. Patiënten scheiden het virus via hun ontlasting uit en daarom is de ziekte, vooral onder minder hygiënische omstandigheden, zeer besmettelijk. Soms merken kinderen weinig van een besmetting, maar worden de verlammingen op latere leeftijd, vaak na tientallen jaren, toch nog manifest. Men noemt dit het postpoliosyndroom (PPS) dat zich kenmerkt door extreme vermoeidheid, spier en gewrichtspijn en soms verlammingen van ledematen.


Het was de verdienste van Jonas Salk (1914-1995), een Amerikaanse viroloog, die in het begin van de vijftiger jaren van de vorige eeuw, het later naar hem genoemde Salkvaccin tegen polio ontwierp.

In 1956 heerste in Nederland voor het laatst een polio epidemie. 2206 Nederlanders werden ernstig ziek. Bij 1784 patiënten traden verlammingsverschijnselen op. 180 moesten vanwege verlamming van de ademhaling spieren in een zogenaamde ijzeren long geplaatst worden en 70 kinderen overleden.

Daarom startte in 1957 in Nederland het rijksvaccinatie programma (RVP). alle kinderen die na 1-januari- 1950 geboren waren werden ingeënt. Vanaf die tijd worden kinderen ingeënt tegen difterie, tetanus, kinkhoest, mazelen en polio.

In de zogenaamde "bible belt" een streek die zich uitstrekt van de Zeeuwse eilanden naar Noord-Oostelijk Nederland, wonen zeer streng gereformeerde protestanten. Om godsdienstige redenen wordt daar niet of veel minder geënt tegen genoemde ziektes. Men wil God niet in de wielen rijden en men gaat er van uit dat God wel zal beslissen of mensen al of niet ziek worden. Tijdens de polio epidemie van 1971 werden in Staphorst 39 niet geënte kinderen ziek door een polio besmetting. Vijf kinderen overleden aan de gevolgen van de ziekte. Ook in 1978 (110 patiënten) en 1992 (71 patiënten) braken weer polio epidemieën uit bij niet geënte kinderen in de bible belt.

De Nederlandse overheid ziet dit alles met lede ogen aan onder het mom van godsdienstvrijheid.


In Somalië heerst hongersnood. Het Zuid-oostelijke deel van Somalië wordt beheerst door de fundamentalistische moslims Al-Shabaab. Elf miljoen mensen die in dat gebied wonen worden bedreigd door hongersnood. Al-Shabaab vindt het niet goed dat buitenlandse hulp wordt geaccepteerd. Dit op de eerste plaats omdat die hulp van niet moslims komt met de bedoeling om die mensen tot het christendom te bekeren, maar ook omdat men vindt dat men Allah geen spaak in de wielen moet steken. Het is een beetje dezelfde redenering als die van de streng protestanten in de bible belt. Volgens The New York Times worden vluchtelingen die naar de opvang kampen in Ethiopië en Kenia willen tegengehouden door Al-Shabaab. Toch kan men moeilijk ontkennen dat de Al-shabaab een fundamentalistische tak van de islam, dus een godsdienst is. Toch wordt door de westerse wereld Al-Shabbab terecht als een terroristische beweging gezien.


In de politiek wordt vaak over Godsdienstvrijheid gesproken. Men zegt er zelden bij wat men precies onder godsdienst vrijheid verstaat. Duidelijk is wel dat er soms met twee maten wordt gemeten.


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?