Thursday, July 28, 2011

 

Generaal Carl-Heinrich von Stülpnagel








Naar aanleiding van het verhaal over koosjer slachten vond een van de lezers het geval van de man met ijzeren pin door zijn hoofd wel heel apart. Hij vroeg : "noem er zo nog eens een".

Carl-Heinrich von Stülpnagel (1886-1944) was een Duitse generaal, die in 1940 opper-commandant van het 17de Duitse leger werd. Een jaar later trok hij met zijn leger naar Rusland en behaalde successen tegen de Russen in Kiev en the battle of Uman in het oosten van Rusland.

Voor de oorlog was hij tegen Hitler, maar dat veranderde na het zogenaamde "Münich pact" waar samen met Frankrijk en Engeland (Chamberlain) werd besloten dat Hitler de gebieden in Tsjecho-Slowakije, waar de zogenaamde Sudeten-Duitsers woonden, mocht bezetten.

In Rusland was hij op de hoogte en mede verantwoordelijk voor de misdaden door de Duitsers tegen de joden en Russen begaan.

In maart 1942 werd hij militair commandant van de bezettingstroepen in Frankrijk.

Op het eind van de oorlog nam hij deel aan de plannen om Hitler uit te schakelen en had contact met Claus von Stauffenberg, die de bom onder de tafel plaatste tijdens de vergadering met Hitler in de Wolsschanze op 20 juli 1944.

Toen dit mislukte werd hij naar Berlijn ontboden door de Hitler getrouwe Militairen. De generaal wist wat dat betekende en pleegde zelfmoord aan de Maas in Verdun door een kogel door zijn hoofd te schieten. Hij werd stekeblind door de kogel die door zijn hoofd ging, maar bleef leven en werd op 30 augustus in Berlijn door de SS opgehangen.


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?