Wednesday, March 09, 2011

 

PLACEBO (NEPPILLEN)



Samuel Hahnemann (1755-1843) uitvinder van de homeopathie.
Rechts: placebo's of neppillen

In het algemeen wordt tegenwoordig een geneesmiddel door de overheid pas goedgekeurd als de werkzaamheid van het middel “evidence based” is vastgesteld. Men doet proeven met het geneesmiddel en geeft een aantal patiënten het middel . Een tweede groep patiënten krijgt een placebo (neppil), die niet te onderscheiden is van het echte geneesmiddel. Een derde groep dient als controle en krijgt niets. Een en ander moet getalsmatig aan statistische voorwaarden voldoen, omdat anders de uitslag op toeval kan berusten.

Een voorbeeld hoe ook neppillen kunnen werken blijkt uit een onderzoek dat 17 februari van dit jaar door Freemax en medewerkers in JAMA werd gepubliceerd. 250 Gezonde dames in de menopauze, die last hadden van opvliegers ( gemiddeld tien per etmaal) kregen escitalopram. Dit geneesmiddel is een antidepressivum dat de neurotransmitter serotonine reguleert. De dames die het geneesmiddel kregen hadden gemiddeld 4,6 opvliegers minder per dag. De dames met de neppil hadden 3,2 opvliegers minder terwijl er bij de controle groep niets veranderde.


Uit “evidence based “ onderzoek is nooit de werkzaamheid van homeopathische geneesmiddelen aangetoond. Voorstanders van homeopathische middelen zeggen vaak dat zij zelden bijwerkingen hebben. Dat ligt voor de hand omdat iets, wat biologisch niet werkt, meestal ook geen bijwerkingen zal hebben. Uit het boven vermelde onderzoek, dat met vele dergelijke onderzoeken kan worden aangevuld, blijkt dat neppillen ook vaak een gunstige werking hebben. Datzelfde geldt vanzelfsprekend ook voor homeopathische middelen. Het is daarom wellicht te verklaren dat door deze placebo werking in Engeland (UK) per jaar ongeveer 40 miljoen pounds aan homeopathische middelen verkocht worden.

Dat homeopathische middelen niet echt biologisch werken werd aangetoond door mensen van “ The Merseyde skeptics society uit Liverpool” (UK). Zij slikten 84 pillen arsenicum album ( een volle fles) zonder problemen tegelijk in.

De werking van homeopathische werking wordt door de aanhangers van de homeopathie verklaard door de zogenaamde “ law of similars” . Het principe van deze wet is dat een stof die schadelijk werkt ook gunstig kan werken als je ze maar lang genoeg verdund. Volgens deze redenatie zou cafeïne die er voor zorgt dat je minder slaap krijgt er voor kunnen zorgen dat je wel slaap krijgt als je het maar genoeg verdund. Bij het preparaat arsenicum album gaat men met verdunnen zo ver dat er tot 10 tot de macht 23 verdund wordt. Volgens de chemische wet van Avogadro bestaat er een goede kans dat er dan niet één molecuul in het spoelsel overblijft. Aanhangers van de homeopathie verklaren dat door aan te nemen dat het water waarin de stof verdund wordt een soort herinnering van deze stof wordt in geprint. ( Imprinting of the memory of the action ingredient). De apotheker Paul Benneth van de firma Boots, die ook homeopathische middelen verkoopt verklaarde tegen een onderzoekscommissie van het Engelse parlement: If people want to part with money for sugar pills and nobody is breaking the law, why not let them.

Nu is dat niet helemaal correct, want ook sugar pills of andere placebo's kunnen wel kwaad doen bij bijvoorbeeld suiker patiënten of mensen die nodig geopereerd moeten worden.

(Martin Robbins, Overdosing on nothing New Scientist Jan-30-2011.)


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?