Tuesday, February 15, 2011

 

EMOTIONELE STORINGEN

Vincent van Gogh leed aan bipolaire depressie. Tijdens zijn manische periodes maakte hij meestal zijn schilderijen. tijdens zijn depressies was hij vaak bedroefd en prikkelbaar.




Depressie is een belangrijke emotionele storing. Wanneer de depressie alleen uit depressieve periodes bestaat, die niet door manische periodes worden onderbroken spreekt men in het Engels van een unipolaire recurrent depressive disorder.

Manische periodes gaan gepaard met overmatig optimisme en men voelt zich meestal prettig. Manisch komt van het Griekse woord manus dat krachtig, levendig betekent. Men noemt dat ook wel een bipolaire emotionele stoornis. Vandaar dat in een gedicht van Goethe gesproken wordt van “Himmelhoch jaugzend oder zum Tode betrübt”

De kenmerken van een unipolaire depressie zijn in het algemeen:

Onregelmatig slapen (insomnia), vroeg wakker worden, verminderde eetlust, waardoor vermageren en energie verlies.Verminderde libido. Rusteloos. Verlangzaming van gedachten en acties. (retardation), moeilijk concentreren en pessimistische schuldgevoelens.

Vaak wordt ook het maagdarm kanaal erbij betrokken, wat zich kan uiten in constipatie, een droge mond, (verminderde salivatie), die meestal ’s morgens het ergste is.

Deze unipolaire depressie ook wel melancholia genoemd komt vaak voor. 4 % Van de Amerikaanse bevolking wordt geacht er aan te lijden, hetgeen op ongeveer 8 miljoen patiënten neerkomt. De gemiddelde leeftijd is 40 jaren en het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

De andere vorm van depressie is de eerder genoemde manisch-depressieve vorm, ook wel bipolaire depressive disorder genoemd. Zij komt even vaak voor bij mannen als bij vrouwen.

Zoals bij alle biologische processen wordt ook depressie bepaald door een interactie van het genotype ( de erfelijke aanleg) en milieu-invloeden. Abnormale stress is een veel voorkomende milieu factor. Verhuizen, verbouwen, verlies van dierbaren of ruzie met hen zijn voorbeelden waardoor een depressieve aanleg tot expressie kan komen. Ook inwendige factoren zoals bijvoorbeeld een verstoord hormonaal evenwicht, tijdens de peri-menopauze of direct na de geboorte van een baby, kan depressie tot gevolg hebben. Een storing in het functioneren van de neurotransmitters in de hersenen kan ook de oorzaak zijn en men spreekt dan van “milieu interieur”. Voor het ontstaan van een depressie is een genetische predispositie nodig. Bij eeneiige tweelingen, die onafhankelijk van elkaar zijn opgevoed, krijgen toch in 40 tot 60 % van de gevallen beide tweelingen een depressie. De aanleg is vanzelfsprekend niet uitsluitend aan een gen gebonden, maar een dergelijke eigenschap is meestal polygenetisch, en dus aan meerdere genen gebonden.


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?