Saturday, February 12, 2011
dementeren
Alzheimer is de laatste tien jaren in verhouding meer voorgekomen dan veel andere ziektes.
als je Alzheimer vergelijkt met heup-transplantaties dan is Alzheimer met 46% gestegen terwijl heup-transplantaties verhoudingsgewijs hetzelfde zijn gebleven. Men noemt het wel Alzheimer epidemic. Canadese onderzoekers menen dat het iets te maken heeft met besmettelijke prionen, die ook bij gekke koeienziekte een rol spelen.Op het ogenblik zijn er meer dan tien miljoen Alzheimer patiënten in Amerika.
In het algemeen worden twee vormen van dementie onderscheiden. De ziekte van Alzheimer is de bekendste en kan al op relatief jonge leeftijd ontstaan. Een tweede vorm van dementie ontstaat door slijtage van de bloedvaten en wordt daarom wel vasculaire dementie genoemd. Beide vormen van dementie gaan gepaard met verlies van hersencellen en vorming van zogenaamde plaque tussen de hersencellen. Plaque kan gevormd worden uit eiwitten waarvan de structuur verandert.
Ook bij de gekke koeienziekte (BSE) ziet men dat en bepaalde eiwit structuren die prionen genoemd worden veranderen van vorm. Deze vormverandering werkt aanstekelijk op de normale prionen, die ook een abnormale vorm aannemen en als plaque tussen de zenuwcellen gaat zitten.
Onderzoekers van de universiteit van Konstanz, Duitsland, zagen dat bij zebravisjes bepaalde prionen een functie hebben bij de normale ontwikkeling van zenuwweefsel.
(Edward Malaga-Trillo et al. Plos biology 10 March 2009)
Ook in The Lancet van 22 april 2002 werd al een artikel geplaatst waarin verondersteld werd dat er verband bestaat tussen de functie van bepaalde prionen en de plaque vorming bij Alzheimer.
Interessant is nu dat professor Michael Coleman van de Aston universiteit in Birmingham er in geslaagd is om kunstmatig hersenweefsel te kweken. Hij kon uit gereprogrammeerde kankercellen normaal functionerend hersenweefsel ontwikkelen.(Artikel in Daily Record 26 March 2009) Dit biedt ongekende mogelijkheden om proeven te doen over plaque vorming in zenuwweefsel, dat bij dementie een cruciale rol speelt.
Nu doet zich het merkwaardige verschijnsel voor dat er een toename is van het verschijnsel dementie. Dit is niet alleen te verklaren doordat de leeftijd de laatste decennia drastisch gestegen is. Ook verhoudingsgewijze neemt dementie toe. Men kan het voorkomen van dementie bijvoorbeeld vergelijken met het breken van de heup, die vaker voorkomt naarmate mensen ouder worden.
Tijdens de internationale conferentie over Alzheimer's en Parkinson diseases, 12 en 13 maart, 2009 in Praag, vroegen Canadese onderzoekers zich af of er sprake is van een Alzheimer epidemie. Voor 1960 was het voorkomen van Alzheimer bij mensen boven 85 slechts 2%. Op dit ogenblik wordt aangenomen dat dit percentage tot 50% gestegen is. Boven 75 is het 20 % en 10 % boven de 65.
Deze exponentiële toename begon in Europa, en ging vandaar naar Noord Amerika, dan naar Japan , China en tenslotte naar India.
Dr. Walman uit Toronto schreef een boek : “Dying for a Hamburger”, waarin hij veronderstelt dat deze onverwachte toename ook met prionen te maken heeft. Hoewel deze prionen zeldzaam voorkomen zijn ze echter zeer infectieus.
Wat kan men nu doen om de kans op dementeren op latere leeftijd zo goed mogelijk te voorkomen. Op de eerste plaats vanzelfsprekend gezond leven. Dat betekent niet roken, gezond eten, waarbij vooral aan omega-3 vetzuren gedacht moet worden. Daarom minstens een keer per week vis eten. Ook omega-3 versterkte margarine (becel) en andere etenswaren kan men nemen. Geen overgewicht en voldoende beweging.
Deze aanbevelingen komen een beetje over als het advies aan een aan heroïne verslaafde junk om geen heroïne meer te nemen. Ook te veel eten, weinig bewegen en tal van andere ongezonde zaken zijn dikwijls verslavingen, waaraan met goede bedoelingen vaak weinig te veranderen valt.
Een ander methode is om de bloedvaten zo gezond mogelijk te houden. Op de eerste plaats kan men dat doen door dagelijks een statine tabletje te nemen. Dit is in Nederland een beetje moeilijk omdat statines alleen op dokters recept gegeven worden. Statines gaan de opbouw van cholesterol in de bloedvatwand tegen. Ze zijn bovendien ontstekingsremmend. Dit is van belang omdat toxinen die bij ontstekingen ontstaan beschadigend op de bloedvatwand werken. In het algemeen wacht men af totdat men een TIA of een herseninfarct dan wel een hartinfarct krijgt en dan krijgt men pas een statine plus een kinderaspirine en meestal nog iets voor de hoge bloeddruk. De professoren Wald en Law bevalen al in 2003 de zogenaamde polypill aan die men na de 55 zou moeten nemen. deze pil bevat een statine, 80 mg aspirine en bloeddruk verlagende middelen. Bovendien 400 microgram foliumzuur. Foliumzuur werkt vertragend op dementie. Zou men bijvoorbeeld met 80 jaren gaan dementeren dan doet men dat pas op 85 als men lang van te voren steeds foliumzuur (ook wel vitamine B11 genoemd) genomen heeft.