Monday, January 17, 2011

 

Winton Marsalis



Winton Marsalis is geboren in 1961 in New Orleans. Hij stamt uit een muzikale familie. Zijn vader Ellis is jazz pianist en zijn broer Brandford een bekende saxofonist. Zijn broer Delfeayo is trombonist en producer en zijn broer Jason is drummer.

Op 12 jarige leeftijd begon hij trompet te spelen. Toen hij 17 was ging hij naar het Juilliard conservatorium in New York voor een opleiding in klassieke muziek. In 1983 en 1984 kreeg hij zowel voor klassieke muziek als voor jazz een Grammy award.. De Grammy award is een van de belangrijkste onderscheiding op gebied van muziek die jaarlijks worden uitgereikt. In totaal kreeg hij 9 Grammy awards. Bovendien was hij tot voor kortde enige Afro-American die in 1997 een Pulitzer prijs heeft gekregen voor zijn compositie blood on the fields. Hij kreeg een aantal eredoctoraten van Amerikaanse universiteiten en van de verenigde naties kreeg hij van Kofi Annan de United Nations Messenger of Peace prijs. In 1984 was hij de beste trompettist bij het spelen van composities van Bach, Haydn en Mozart bij het National Philarmonic Orchestre. Ook kreeg hij meerdere Edisons. De Edison is een prestigieuze Nederlands muziek prijs.

Opvallend was zijn prestatie tijdens het zogenaamde London Concert waar hij muziek van Haydn, Mozart en andere speelde.

Hij is tevens leraar op het Guilliard conservatorium en leider van het Lincoln center jazz Orchestre.

Hij speelde met Richard Galliano een Franse accordeonist van Italiaanse afkomst prachtige muziek die “Edith Piaf meets Billie Holiday” werd genoemd.


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?