Saturday, January 22, 2011

 

Pigeonwood uit Oploo









Links: Zandenburg Kian Wieke, een dochter van Kian, de kleinzoon van Pigeonwood. Rechts de stier Fidelity, een achterkleinzoon van Pigeonwood.



De stamvader van roodbonte Holstein koeien

Toen we nog in Oploo woonden liepen in de buurt de koeien van de gebroeders Jansen. Er waren drie dochters van de beroemde MRIJ stier Prins 2 bij, waarvan er een opviel door haar fraai exterieur en beste melk-productie. Wij adviseerde de gebroeders om deze koe te insemineren met sperma van de Holstein stier Alpenrex die als geen ander sterke en goed gevormde uiers fokte. Er werd een vaarskalf geboren dat de naam Julia 134 kreeg. Ver terug in de stamboom van Julia 134 begint Julia 1 in 1925. Zij was een kleindochter van de beroemde stier Sjoerd 1 en door Ties Toonen uit Oploo gefokt. Hij was als eerste veehouder van Oploo in 1922 lid van het stamboek geworden .

De gebroeders Jansen, kleinzoons van Ties Toonen, zijn verhuisd naar de buurt in Oploo die “Den Duivenbos ” heet.

Julia 134 had pech. Ze verwonde haar been en vermagerde daardoor ernstig. De stamboek inspecteur vond haar te slecht om in het stamboek in te schrijven. Ze herstelde zich echter en nam wraak op de inspecteur. Ze bleek namelijk na enige tijd de beste dochter van alle dochters van de stier Alpenrex wat melkproductie betreft. Het werd nu interessant om embryo-transplantatie op haar toe te passen. Ze werd met een injectie gesuper-ovuleerd en geïnsemineerd met sperma van de Canadese Holstein stier met de naam Regal Red. Er werden twee vaarskalfjes en drie stiertjes uit draagmoeders geboren. Twee stierkalfjes waren veelbelovend. Ze werden geboren uit twee oudere koeien die in een uitstekend conditie waren. Het derde stierkalfje, dat op 14-juli-1985 geboren was, kwam uit een mager jong vaarsje dat elders was geweid en door een worm-infectie in slechte conditie was. Dit kalfje zag er vanzelfsprekend veel armoediger uit dan de twee andere stierkalfjes. Daarom besloot de aankoopcommissie om de twee beste kalfjes te kopen. We noemde ze naar de toen bekende film Rambo en Stallone. De filmheld uit die film Rambo heette immers Silvester Stallone.

Bij nader inzien werd ook het armoedige kalf gekocht. Het was nu wel duidelijk de mindere, maar wij vroegen ons af hoe over een jaar de stiertjes er uit zouden zien. We konden niet op de voornaam Silvester van de filmheld komen en noemden hem daarom maar naar de plaats waar de boerderij stond. Omdat we graag Engelse namen gebruikten vanwege de afstamming noemden we hem daarom Pigeonwood. Na een jaar bleek inderdaad Pigeowood zijn twee broers verre de baas. Het was een fraaie grote stevige stier geworden. We deden daarom proefinseminaties met sperma van hem. Toen zijn eerste dochters in de melkproductie kwamen bleken ze in hun melk, van de eerste 100 dagen gemiddeld 3,70 % eiwit te hebben. Zo'n hoog eiwit gehalte van dochters van een stier, was en is naderhand niet meer vertoond.

Hoe is het nu ongeveer 25 jaren later met de invloed die Pigeonwood heeft uitgeoefend?

Van de hoogst gewaardeerde roodbonte stieren in Nederland over het boekjaar 2009-2010 blijken van de eerste tien er zes af te stammen via moeder of vader van Pigeonwood. Gemiddeld verhogen deze zes stieren het eiwit gehalte van hun melk met 0,2 %. Het eiwit gehalte is zeer belangrijk bij de kaasbereiding.

De stier die het eiwit percentage bij zijn dochters het meest verhoogt heet Kian. Hij is een kleinzoon van Pigeonwood en heeft tot nu toe gedurende vijf jaar het meeste inseminaties in Nederland van roodbonte stieren op zijn naam staan. Hij heeft tot nu toe meer dan 62.000 dochters die geregistreerd zijn. In het boekjaar 2009-2010 werd hij door zijn zoon Fidelity verslagen. Fidelity liet namelijk 60.000 inseminaties in dat boekjaar op zijn naam zetten. Van hem werden ook met de zwartbonten er bij gerekend, in Nederland toen het meeste inseminaties verricht. Zijn vader, Kian, bleef ook gewaardeerd en er werden in dezelfde tijd meer dan 34.000 inseminaties van hem gedaan.

De Romeinse schrijver Plinius de oude wist al dat zoiets mogelijk is . In de Nederlandse vertaling van 1733 zei hij al: “Men kan het aanzien van een rund niet wel oordelen, want hoewel sommigen onnozel daar uit zien, geven zij somwijlen wel de meeste melk”.

.


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?