Thursday, December 23, 2010

 

Richard Dawkins



Professor Richard Dawkins








Professor Richard Dawkins werd in 1941 in Kenia geboren. Op acht jarige leeftijd gingen zijn ouders terug naar Engeland. Hij studeerde zoölogie aan de universiteit van Oxford waar hij colleges volgde van de Nederlandse etholoog en Nobelprijs-winner Nico Tinbergen.

Tegenwoordig is hij hoogleraar aan de universiteit van Oxford en onderwijst “public understanding of sciences”.

Op een lezing die hij onlangs gaf voor studenten over absolute moraliteit vroeg een moslim student aan hem of er nog wel sprake was van goed en kwaad als je absolute moraliteit ontkende.
Dawkins antwoordde dat hij geen absolute moraliteit wilde accepteren. Absolute moraliteit bestond alleen in de godsdienst maar dat kan betekenen dat je bij overspel iemand stenigt (sharia), of iemand zwaar straft als hij niet op de juiste wijze de Sabbat viert (bijbel). Hij vond dat moraliteit te maken had met nadenken, met elkaar discussiëren, argumenteren en relativeren. Hij vond het niet langer te accepteren dat er slavernij was, vrouwen gediscrimineerd werden en men geen respect opbrengt voor mensen die toevallig een andere mening er op na houden. Moraliteit gebaseerd op de bijbel of de koran waren volgens hem niet langer acceptabel. Letterlijk zei hij : “ We have grown out of it ”. Rationele discussie is in de plaats gekomen van het wijzen naar een boek dat in de moderne tijd als achterhaald beschouwd moet worden en waaraan geen absolute moraliteit te ontlenen is. Min of meer spottend zei hij dat je aan een “ intelligent design” moest overlaten wat moreel verantwoordelijk was. Hier doelde hij op mensen die menen dat als God niet de schepper van hemel en aarde is , er toch een “ïntelligent design” moet zijn geweest die dat gedaan heeft.

In een artikel “Has the world changed” in The Gardian van 11 oktober 2001 stelt hij dat godsdienst niet als een onschuldig tijdverdrijf moet gezien worden, dat ten alle tijden gerespecteerd moet worden. (Godsdienstvrijheid) De elfde september heeft volgens Dawkins ons de waarheid laten zien. Godsdienst kan zeer gevaarlijk zijn omdat het aan veel mensen een onwankelbaar vertrouwen geeft in hun eigen rechtschapenheid. Gevaarlijk omdat het sommigen de moed geeft zichzelf en anderen de lucht in te blazen. Gevaarlijk omdat het vaak andere mensen met een andere cultuur en achtergrond als vijandig beschouwd. Hij eindigt zijn artikel met “let's now stop being so damned respectfull”

Bekende boeken van Richart Dawkins zijn onder andere “the selfish gene” en “The God delusion”

Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?