Monday, December 20, 2010

 

AUTISME

Mensen met autisme zijn technisch vaak hoog begaafd. Albert Einstein (1879-1955) wordt wel verondersteld een vorm van hoog-functionerend autisme te hebben gehad.



Autisme en Asperger syndrome verschillen niet veel van elkaar. Asperger zou men als een milde vorm kunnen beschouwen. Autisme zie je vaak bijvoorbeeld rond Eindhoven, maar ook in de Silicon valley in Californië. Bij Asperger zie je vaak wel een normaal of zelfs hoog I Q. Bij Autisme soms een laag I.Q. Vaak komt er een storing in de sociale omgang voor en tevens motorische storingen en averechts reageren op sensibele prikkels ( Sensory processing disorder). Zij kunnen angstig uitwijken bij een goedbedoelde tik op de schouder en totaal onverschillig zijn voor bijvoorbeeld een injectienaald. Soms bestaat er een neiging een bepaald gedrag steeds te herhalen.

In augustus 1993 waren er 4,993 gevallen van autisme in Californië, die aan de voorschriften of criteria voor autisme, voldeden. In 1999 was dit aantal verdubbeld. In 2001 waren er 15,441 gevallen. Amerikaanse deskundigen vonden dat : “Anyone who says that is due to better diagnosis has his head in the sand”. Identical twins share the disorder 9 out of 10.

Als je een kind hebt met autisme dan wordt de kans bij volgende kind 1 op 20 terwijl dat normaal 1 op 500 is. Ook zijn de kansen op Tourette en dyslexie ook groter.

Het wordt wel “the engeneers disorder” genoemd. Men neemt wel aan dat “all technical people slightly autistic” zijn.

Er is dus ongetwijfeld een genetische basis voor het syndroom dat geactiveerd wordt door omstandigheden. Dat kan ook aanleg voor techniek zijn bijvoorbeeld. Daar komt wellicht ook het verstrooide professor vandaan. Vroeger waren het de monniken die een nieuwe inkt uitvonden of nieuwe technieken in de landbouw. Tegenwoordig vindt je het vaak bij jongens met het "geek syndrome" ( halve garen die technisch heel slim zijn).

Rondom Eindhoven zitten twee keer zoveel autistische kinderen op school als in de rest van het land. Het onderwijs kan het grote aantal autisten niet meer aan. In een zoektocht naar de problemen en de oorzaken stuitte het televisie programma “Netwerk” onder meer op een gezin waarvan beide ouders en de vier kinderen allemaal een vorm van autisme hebben.

Autisme
Autisme is een verzamelnaam voor een aantal lichte tot zware ontwikkelingsstoornissen. Mensen die aan autisme lijden, hebben vaak moeite verbanden te leggen, die voor anderen vanzelfsprekend zijn. Ze hebben daardoor moeite met communiceren en persoonlijk contact, en hechten erg aan regelmaat.

Zuidoost Brabant

Zoals gezegd is autisme rond de stad Eindhoven hoger dan normaal. Het Autisme Steunpunt Zuidoost Brabant heeft Politea, in samenwerking met het Kohnstamm-instituut van de Universiteit van Amsterdam, de opdracht gegeven een inventarisatie te maken van autisme in het basisonderwijs in Zuidoost Brabant.

Uit dit onderzoek bleek dat binnen het basisonderwijs het aantal leerlingen met ASS, een van de vormen van autisme, in deze regio 0.78% is. Dit percentage is twee keer zo hoog als het percentage van 0.37% waar landelijk (ITS 2004) vanuit wordt gegaan. Dat heeft grote gevolgen voor het onderwijs: het speciaal onderwijs zit overvol en de reguliere scholen kunnen de druk niet aan.

Technologie
Ook in Silicon Valley (Verenigde Staten) en in Cambridge (Engeland) wonen buitensporig veel autistische kinderen. Beide gebieden hebben - net als Zuidoost Brabant - bovendien een hoge concentratie high tech bedrijven. Is dit toeval? Of is er een relatie tussen de hoeveelheid autistische kinderen en de technologie rondom Eindhoven?

Ritueel
Hoe houdt je een gezin, waarvan zowel de ouders als de vier kinderen een vorm van autisme hebben, draaiend? Als er in het gezin Grol, dat op de TV in “Netwerk” besproken werd, iets onverwachts zou gebeuren, raakt iedereen in blinde paniek. Alles is gepland en gebeurt in een vaste volgorde. Zo stopt de moeder de kleding voor de kinderen dagelijks in hun eigen mandje. Zonder dit ritueel zouden de kinderen zich niet aankleden, stelt ze in "Netwerk"


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?