Monday, July 05, 2010

 

De Gurkha's


Links: Gurkha soldaten tijdens straatgevecht

Rechts: Gurkha met in rechterhand een kukri

De Gurkha's komen uit Nepal. Toen de Engelsen in 1814 Nepal trachten te onderwerpen lukte dat niet. De Nepalese soldaten waren meestal leden van bepaalde Gurkha stammen uit het berggebied van Nepal. Het viel de Engelsen op dat deze soldaten zeer dapper waren en uitstekend geschikt waren om onder zeer zware omstandigheden toch optimaal functioneerden.

Spoedig namen de Engelsen Gurkha soldaten als huurlingen op in hun leger en dat is tot op dit ogenblik zo gebleven. De Gurkha brigade bestaat uit elite soldaten die zeer goed getraind zijn deels ook als parachutisten.

Nadat India zelfstandig werd in 1948 werden een aantal Gurkha militairen toegevoegd aan het Indiase leger. Een deel van de Gurkha's bleef in het Engelse leger en werd als regiment in Maleisië gevestigd, waar zij zich trainden in jungle gevechten.

Bataljons Gurkha soldaten namen overal ter wereld deel aan de Engelse krijgsverrichtingen zowel nu als in het verleden al ongeveer twee honderd jaren lang.

Zo namen zij deel aan de Falkland-eilanden oorlog in 1982 en de Engelsen gooiden pamfletten boven de Argentijnen, waarop vermeld werd dat de Gurkha's er aan kwamen. Dit was voor de Argentijnen dan aanleiding om onmiddellijk “de pijp aan Maarten te geven”.

Ook tijdens de Balkan oorlog waren de Gurkha's in Kosovo. Als parachutisten beveiligden ze de wegen waarlangs het leger wilde optrekken.

In Oost Timor fungeerden zij als peace keeping force .

Sinds 2007 zijn zij ook in Afghanistan in Urusgan en Helmand.Toen in 2007 een 2.500 man sterke NAVO-strijdmacht een vallei in Helmand moest heroveren, was het logisch dat de Gurkha’s te voet voorop gingen door de maïsvelden, boomgaarden en de wirwar van irrigatiekanalen en lemen muurtjes.

In de tweede wereldoorlog vochten zij overal in de Pacific en ook in Europa. Als onderdeel van het Engelse leger waren ze van het begin tot het eind in Noord Afrika van El Alamein tot Tunis.

Ook in Italië, Griekenland namen ze aan de strijd deel en bij Monte Casino kregen ze het zwaar te verduren toen ze werden ingezet tegen de Duitse eerste parachute divisie waarvan door de Engelsen gezegd werd dat het “one of the greatest fighting formations ever to take field “was. Van de iets minder dan 1000 Gurka's bleven slechts acht officieren en 177 manschappen over.

Jaarlijks melden zich in Nepal duizenden jonge Gurkha's voor het leger. Hiervan worden 230 geschikte jongens gekozen voor de Gurkha brigade die onderdeel is van het Engels leger.

Ook gaan een aantal Gurkha's naar het politie corps van Singapore. De minister president van Singapore Lee Kuan Yew zei hierover in zijn boek:

When I returned to Oxley Road [Lee's residence], Gurkha policemen (recruited by the British from Nepal) were posted as sentries. To have either Chinese policemen shooting Malays or Malay policemen shooting Chinese would have caused widespread repercussions. The Gurkhas, on the other hand, were neutral, besides having a reputation for total discipline and loyalty”.

De Gurkha's zijn herkenbaar aan een krom klein hakmes dat kukri genoemd wordt en dat ze altijd bij zich dragen. In plaats van een bajonet gebruiken ze dit mes als dat nodig is.

In 1997 werd door koningin Elizabeth een monument ter ere van de gurkha's in Londen onthuld met de tekst van Sir Ralph Turner een Engelse deskundige op het gebied van Indiase talen:

“Bravest of the brave, Most generous of the generous, Never had country more faithful friends than you.



Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?