Tuesday, June 15, 2010

 

vervolg strijd in N. Afrika



Tobroek is de eerste stad na aankomst van uit Egypte naar Algerije

Rechts: Italiaanse soldaten geven zich over









Op 28 juni 1940 had de Italiaanse maarschalk Italo Balbo al opdracht gegeven om naar Egypte te gaan. Hij werd echter op dezelfde dag boven Tobroek door zijn eigen luchtdoelartillerie per ongeluk omlaag geschoten. Hij werd opgevolgd door maarschalk Rodolfo Graziani als gouverneur van Libië en bevelhebber van het tiende Italiaanse leger.

In december 1940 startten de Britten operatie Compass en vernietigden zij het tiende Italiaanse leger. Nu moesten de Britten hun activiteiten echter gedeeltelijk staken omdat een groot deel van de “Western Desert Force” moest naar Griekenland, waar de Duitsers inmiddels waren binnengevallen. Toch wisten de Britten op 21 januari 1941 Tobroek te bezetten.

Hoewel de Italianen verre in de meerderheid waren hadden de Engelsen er weinig van te duchten. De meeste Italiaanse soldaten waren slecht getraind en waren niet gemotiveerd. De Engelsen die eerst in Abyssinië orde op zaken hadden gesteld drongen daarna de Italianen vanuit Egypte terug naar het westen tot diep in Libië.

Van 7-januari tot 22-januari 1941 belegeren de zevende Britse pantser divisie en de zesde Australische, samen met Nieuw Zeelandse troepen, Toebroek in Libië.

Tobroek is de eerste havenstad waar je aankomt als je van Egypte naar Libië rijst.

In februari 1941 werd El Agheila ingenomen door de Britten. Deze stad ligt al wat verder naar het westen in Libië. Tijdens de “operation Compass” had de “British Western Desert Force” het tiende Italiaanse leger totaal vernietigd.

Zevenduizend Italiaanse soldaten geven zich over en 230 duizend Italianen sneuvelen of werden gevangen genomen. Belangrijk was ook dat de Britten veel materiaal dat was buit gemaakt zoals vrachtauto's en tanks ven de Italianen konden gebruiken.






Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?