Tuesday, June 15, 2010
Vervolg oorlog in N. Afrika (deel 3)
Bidprentje Erwin Rommel die zichzelf op 13 oktober 1944 van het leven benam
Rechts: het graf van Erwin Rommel
De zware verliezen door de Italianen waren voor Hitler aanleiding om het Afrika corps onder leiding van luitenant generaal Erwin Rommel naar Afrika te sturen. Op 10 februari 1941 zetten de eerste Duitsers voet aan wal in Noord Afrika gevolgd door de pas bevorderde luitenant generaal Erwin Rommel die op 12 februari in Tripoli, de hoofdstad van Libië arriveerde.
Rommel maakte snel vorderingen en bereikte op 10 april 1941 Tobroek, de eerder genoemde havenstad met 5000 inwoners in Libië, niet ver van de Egyptische grens. Op 13-15 april 1941 viel Rommel de stad aan die door de Australiërs verdedigd werd. Lange tijd hielden de Australiërs en later ook Britten en Polen stand en bleef de strijd onbeslist. Rommel paste trucs toe om de Britten te misleiden. Zo plaatste hij vliegtuigmotoren op vrachtwagens die al blazend enorme stofwolken veroorzaakten. Op de meer open plekken liet hij vrachtwagens rijden die van boven als tanks vermomd waren. De Engelsen werden zo op het verkeerde been gezet, want de Duitsers vielen op andere plaatsen aan dan door de Britten verwacht werd. Door vriend en vijand werd Rommel daarom wel de woestijn-vos genoemd.
In juni 1942 hadden de Duitsers en Italianen de Britten verslagen bij Gazala, een plaats ten Westen van Tobroek. Op 21 juli had Rommel's troepen Tobroek bezet.
Op 18 tot 25 november 1941 werd door de Engelsen de operatie Crusader gestart. Men slaagde echter niet om de Duitsers terug te dringen. De Duitse tanks, Panzerkampfwagen IV, genoemd waren beter dan de Honeys van de Britten. Men rekende drie Honeys voor één Panzerkampfwagen IV.
De M3 Stuart tank kwam in 1941 in Amerika van de band rollen. Vanwege zijn wendbaarheid en gemakkelijke bediening werd deze tank door de Britten liefkozend Honey genoemd. De tank was echter niet opgewassen tegen de technisch betere Duitse tanks.
Bovendien beschikten de Duitsers over antitankwapen dat als eighty/eight 88 werd aangeduid en dat zeer bedreigend was. Men kon er mee een tank van de vijand vernietigen op een afstand als de vijand nog niet in staat was om hetzelfde te doen. Tijdens operatie Crusader werd hard gevochten
Het is wellicht interessant te vermelden dat luitenant-kolonel David Silvertop ( toen nog in de rang van majoor), die later in St. Anthonis zou sneuvelen, als commandant van het “fourth armoured brigade” aan operatie Crusader deelnam.