Saturday, June 19, 2010

 

slot van oorlog in Noord Afrika


Rechts: de Roman wall in Tunesië

Links: Tunesië







De geallieerden waren intussen vanuit Egypte naar het westen opgedrongen en heroverden op 24 december Benghazi. In begin maart werd Tunesië bereikt. ( zie kaartje). David Silvertop was bevorderd tot luitenant kolonel maar werd op 19 maart gewond bij de zogenaamde Roman Wall in de buurt van Médenine.. Op 9 juli 1943 kwam hij terug en werd commandant over the third battalion Royal tank regiment dat later aan de invasie in Normandië en de bevrijding van Antwerpen zou deel nemen.

De geallieerden drongen steeds verder naar het Westen en bereikten tenslotte via Libië de Mareth line in de buurt van Medenine in Tunesië. Op 6 maart deden de Duitsers nog een tegenaanval maar “sustained a very bloody nose”

De 8th Armoured Brigade speelde een grote rol in de opmars van bijna 3000km van El Alamein naar Tunis. Het derde bataljon, waarover David Silvertop het bevel voerde, was een onderdeel van de 8th brigade. . Op het laatst van de strijd was brigdier Roscoe Harvey commandant van de 8th brigade. Hij zou op 25 september 1944 in St. Anthonis tegelijk met kolonel Silvertop en kolonel Orr gewond raken. Op 6 april kreeg de 8th brigade voor het eerst te maken met de nieuwe tiger tanks van de Duitsers.

Op 13 mei kwam er een einde aan de strijd in Noord Afrika. 200,000 Duitse en Italiaanse manschappen gaven zich over. Veldmaarschalk Erwin Rommel was wat eerder door Hitler naar Duitsland terug geroepen om hem de persoonlijke nederlaag te besparen.

Hier eindigde de strijd van de 8th Armoured Brigade in Noord Afrika, die vaak een wanhopige strijd had moeten voeren tegen een moderner bewapende vijand. Overdag was het vaak intens heet en 's nachts bitter koud. Toch wisten deze Engelse soldaten geplaagd door zandstormen en op een rantsoen van twee liter water per dag en een door fijn zand bedorven rantsoen, de strijd tot het bittere einde vol te houden.


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?