Wednesday, June 16, 2010

 

Noord Afrika deel 4


Generaal Erwin Rommel tijdens een aanval in N. Afrika.

Rechts:Generaal Sir Claude Auchinleck op de frontpagina van het tijdschrift Time.



Rommel beschikte over twee divisies goed getrainde en gemotiveerde soldaten. Rommel kwam in februari 1941 voor de Duitsers op een gunstig moment omdat, zoals eerder vermeld, de Engelsen toen een flink deel van de strijdkrachten had terug getrokken om deel te nemen aan de strijd in Griekenland waar de Duitsers waren binnengevallen.

Rommel was van plan Tobroek als vestigingsplaats te gebruiken en om van daar uit zijn soldaten richting Caïro en het Suez kanaal te sturen. In januari 1942 was Rommel zover dat hij de Engelsen teug drong in de richting van Egypte. Op 21 juni 1942 viel Tobroek met veel voorraden, in Duitse handen. Rommel werd daarom door Hitler bevorderd tot veldmaarschalk. Hij was met 50 jaar oud de jongste veldmaarschalk ooit.

Tijdens de operatie Crusader die door generaal Sir Claude Auchinleck was gestart werd generaal Sir Alan Cunningham tijdelijk door generaal Sir Neil Ritchie vervangen.

Cunninham was eerder door generaal Sir Archibald Wavell, commander in chief of the Middle East, in augustus 1941 tot commandant van het achtste leger in Noord Afrika benoemd. De verdienste van Cunningham was geweest dat hij de Italianen praktisch uit Oost Afrika had verdreven. Cunningham vond vanwege eerdere verliezen veroorzaakt door Rommel de geplande operatie Crusader te voorbarig.

Rommel slaagde er in om in juli 1942 El Alamein dat behoorlijk kort bij Caïro gelegen is te bereiken. Vanaf 31 augustus tot 23 oktober werd hard gevochten. Deze veldslag wordt wel de eerste slag om El Alamein genoemd. Het gevaar dat de Duitsers het Suez kanaal zouden bereiken werd denkbeeldig en Churchill gaf opdracht dat in El Alamein ten koste van alles moest worden stand gehouden.

Daarom zette generaal Auchinleck er alles op om El Alamein, dat tussen de Middellandse zee en de woestijn lag ingeklemd en daarom goed te verdedigen was, te behouden.

El Alamein ligt 500 km ten Oosten van Tobroek en maar 100 km van de Egyptische havenstad Alexandrië en 230 km van de hoofdprijs het Suez kanaal.


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?