Saturday, June 19, 2010

 

deel 5 Noord Afrika







Duitse Tiger tank



Ondertussen was de positie van de Britten er op vooruit gegaan. Met hun vliegtuigen die vanaf Malta opstegen en de onderzeeboten die in de Middellandse zee steeds sterker aanwezig waren werd hun invloed steeds groter.

Bovendien waren de Duitsers in juni 1941 de Sovjet Unie binnen gevallen en was de interesse van Hitler ten aanzien van Afrika wat verflauwd.

Rommel ging op 6 maart 1943 met ziekte verlof en werd op 11 maart door Hitler met het ridderkruis met eikenblad, zwaarden en briljanten beloond.

Van te voren had de zogenaamde tweede slag om El Alamein plaats gevonden. In Juli 1942 had generaal Auchinleck een tegenaanval gelanceerd die echter mislukte. Begin augustus bezocht Winston Chirchil en Sir Alan Brook ( British chief of the Imperial general staff) Noord Afrika. Auchinleck werd vervangen door luitenant generaal Bernard Montgomery terwijl generaal Alexander staf chef van het Midden Oosten werd.


In augustus 1942 was Erwin Rommel met ziekte verlof naar Duitsland gegaan. Hij leed aan een binnenoor ontsteking en was “completely physically warn out”.

Toen Montgomery op 23 oktober aanviel kwam Rommel snel terug naar Afrika en zette zijn overgebleven tanks in. Montgomery kon echter juist over 800 gloednieuwe Amerikaanse Sherman tanks beschikken en het werd duidelijk dat het tij nu langzamerhand gekeerd was.

De tweede slag om El Alamein duurde van 23 oktober tot 5 november. 1942. na een hevig gevecht moest Rommel terug trekken. Hij verloor 55,000 man, 1000 kanonnen en 450 tanks. De geallieerden hadden 13,500 man,100 kanonnen en 500 tanks verloren. Tegen het bevel van Hitler in trok Rommel zijn troepen teug. Montgomery kreeg de titel Viscount Montgomery of El Alamein.

Ondertussen waren de Amerikanen en Engelsen op 8 november 1942 geland in Noord Marokko en Algerije. Deze landing werd operation Torch genoemd.

Op 19 februari 1943 deed generaal Hans-Jürgen von Arnhim nog een laatste offensief tegen deAmerikanen in het Westen. De ongeoefende Amerikanen leden zware verliezen en de Kasserine pas in Tunesië werd door de Duitsers veroverd. De Amerikanen waren bovendien in het nadeel omdat hun materiaal niet dezelfde kwaliteit had dan dat van de Duitsers.

Rommel kon voor het eerst beschikken over enkele gevaarlijke Tiger tanks die voorzien waren van het nog gevaarlijker 88 millimeter geschut. De Duitsers verloren 2000 man, terwijl de geallieerden 10,000man verloren waarvan 6,500 Amerikanen. De Amerikanen leerden echter snel en generaal George Patton bleek een expert op het gebied van tanks.

Eerst hadden 30,000 Amerikanen bij de Kasserien pas gevochten. 300 Gesneuvelden, 3000 gewonden en 3000 werden gevangen genomen of werden vermist. Het tweede corps waarover enige tijd later luitenant-generaal George Patton het bevel ging voeren, verloor 183 tanks, 208 artillerie stukken en 512 voertuigen zoals vrachtwagens en jeeps.


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?