Friday, June 11, 2010

 

DE TWEEDE WERELDOORLOG IN NOORD AFRIKA



Links: Mussolini met zijn vriend Adolf
Rechts: de kaart van Noord Afrika.








Italië was vanaf 1912 heer en meester in Libië. Italië was pas op het einde van 1800 een zelfstandige staat geworden. Dat was te laat om nog koloniën te verkrijgen. Toch had Italië wel de ambitie evenals andere landen ook over koloniën te kunnen beschikken. Frankrijk en Italië kwamen met elkaar overeen dat Frankrijk in Marokko de zeggenschap zou hebben terwijl Italië in Libië de lakens uit zou delen. Eerst moest nog een oorlog gevoerd worden met Turkije (het Ottomaanse rijk) deze werd door Italië in 1912 gewonnen. Italië kon vanaf toen in Libië de baas spelen. Na de eerste wereldoorlog achtte Italië zich ondergewaardeerd. Mussolini een onderwijzer en publicist, die veel invloed had gekregen via de pers, nam op de duur het heft in handen. Hij was de stichter van het totalitair fascisme. Op 3 oktober 1935 viel Italië vanuit Italiaans Somaliland Abessinië (het huidige Ethiopië) binnen

In september 1940 hadden de Italianen vanuit Ethiopië (Abyssinië) hun invloed in Soedan, Egypte en Brits Somaliland weten uit te breiden.

Omdat Hitler in het voorjaar 1940 Frankrijk succesvol had verslagen schaarde Mussolini zich aan de kant van de Duitsers. Hij viel daarom in het zuiden Frankrijk aan maar leed een flinke nederlaag.

Zowel de Engelsen als de Italianen waren de baas in Noord Afrika. Vanuit het westen hadden de Italianen weinig te vrezen, omdat de Fransen daar nog steeds in Marokko en Algerije waren.

Hitler had goed gevonden dat het zuiden van Frankrijk zelfstandig bleef onder generaal Pétain. Deze zogenaamde Vichy regering, die in de Franse kolonie Algerije nog steeds de baas was, kon zich daarom geen oorlog met de Italianen permitteren. In het oosten hadden de Engelsen in Egypte het voor het zeggen. Na het begin van de tweede oorlog waren Engeland en Italië met elkaar in oorlog omdat Italië voor Hitler had gekozen. Op 10 juni 1940 verklaarde Italië de oorlog met Engeland. Dit was voor de Britten aanleiding om over de grens met Libië, Fort Capuzzo in te nemen. De Italianen lieten dat niet op zich zitten en gingen van hun kant de grens naar Egypte over en bezetten Sidi Barani in september 1940. Sidi Barani was een Bedoeïen dorp, 95 km over de grens van Libië naar Egypte.

(wordt vervolgd)


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?