Friday, February 12, 2010

 

moederkoren hoofdstuk 3


Paus Gregorius IX (1170-1241)
Rechts: pastoor Urbain Grandier uit Loudon, die door de exorcisten (paters Dominicanen) gemarteld wordt




De paus had bovendien bevolen dat rijke mensen tarwemeel moesten schenken aan de broeders. De patiënten die naar de kloosters kwamen genazen vaak snel, omdat ze daar betere voeding kregen met varkens vlees en vaak ook ander brood van tarwe bloem. Men weet de genezing echter aan de wonderbaarlijke hulp van Antonius.

Zo ontstonden er in korte tijd 370 van dergelijke wonderbaarlijke hospitalen, waaronder een in Maastricht. De orde van de antonieten ook wel antonianen genoemd werd in 1783 opgeheven.

Eerder is vermeld, dat bij een lagere dosering, het ergotamine ook psychische problemen kan

veroorzaken. De werkzame stof die zeer sterk hallucinogeen werkt is lysergine-zuur, dat ook in

LSD zit. In 1151 werden een op de twintig mensen in Pont Saint Esprit psychisch ernstig gestoord.

Men kreeg hallucinaties, kon niet slapen, moest overgeven, had hevige pijn en vertoonde

motorische storingen. Men vertoonde soms de zogenaamde St.Vitus dans en kreeg tenslotte brandend gevoel in de ledematen.

Later ontstond gangreen (koudvuur) door onvoldoende bloedtoevoer en handen en tenen vielen af. De heksen vervolging kwam pas op gang door paus Gregorius IX (1227-1241) die meende dat heksen door de duivel bezeten waren en hij gelastte de dominicanen de inquisitie in te stellen. Men kan zich voorstellen dat in tijden dat het weer gunstig was om de schimmel secale cornutum op de rogge te laten groeien, dit ernstige gevolgen kon hebben. Op het eerste gezicht doet het vreemd aan als men in de literatuur vermeld ziet dat: " St. Anthony's fire the gangrenous, putrefactive disease wreaked more devastation on the human body than even AIDS". Het heeft lang geduurd voordat men in de gaten kreeg dat veel ellende in de late Middeleeuwen zoals heksen jacht en brandstapels met moederkoren te maken hadden. Men dacht in die tijd dat mensen door dieren konden bezeten worden. Bezeten betekent dan ook dat de duivel bezit van iemand nam. Over allerlei merkwaardige verschijnselen zijn wel 100 boeken verschenen, waarvan een aantal die betrouwbaar zijn.

In de moderne tijd kon men dit alles moeilijk plaatsen en men geloofde het niet of men deed er het zwijgen toe. Toch kan men zich voorstellen dat bijvoorbeeld in een klooster waar men in een gesloten gemeenschap leefde en zijn eigen rogge teelde, dit onverwacht ernstige gevolgen kon hebben. Er zijn vele verhalen bekend van wat men "Mass sociogenic illnesses" noemt. Zo bleek er in Frankrijk op een gegeven moment een nonnen-klooster waar de zusters zich vreemd gedroegen. Ze miauwden als katten en dat was aanleiding voor de autoriteiten in het dorp, om enkele soldaten bij het klooster te plaatsen. De zusters werden gewaarschuwd, dat als zij door zouden gaan met miauwen, de soldate hen zouden bestraffen.

In Saxen en Brandenburg, waren nonnen, die elkaar op een gegeven moment begonnen te bijten. In 1630 was er in Milaan gelijktijdig met ernstige psychische problemen tevens een uitbraak van de pest. Zo werd een man die de WC. bril schoon maakte door de mensen weggesleept en vermoord omdat men dacht dat hij de WC. bril met heksenpoeder bestreek. Ook kappers werden verdacht tovermiddelen in hun flesjes te hebben en als ze niet bekenden werden ze soms geradbraakt totdat ze bekenden en vervolgens werden ze dan op de brandstapel geplaatst.

Vaak dacht men dat vrouwen door de duivel bezeten waren en van 1400 tot 1650 werden meer dan 200,000 vrouwen op de brandstapel geëxecuteerd vanwege hekserij.

In Würzburg werden van 1627 tot 1629, 157 personen met name genoemd, die met 6 of 7 tegelijk

werden verbrand. Niemand werd ontzien en er werden 14 vicarissen (hulpbisschoppen) van de kathedraal op de brandstapel gezet. Ook de vrouw van de burgemeester, de apotheker met vrouw en kinderen hoorden tot de slachtoffers. Een groot aantal kinderen, waaronder 4 meisjes van 9jaar werden ook slachtoffer.

In Lille (Frankrijk) werd in 1639 een school met hekserij besmet. Het begon met een juffrouw die meende dat er duivels in de klas zweefden. Spoedig daarna begonnen ook de kinderen zich vreemd te gedragen. Men had al besloten om drastische maatregelen te nemen maar de ouders verzetten zich hevig. Ze zeiden dat de kinderen wel behekst waren wellicht, maar dat het door de juffrouw kwam. De kinderen waren niet bedreigend volgens de ouders, zodra de juffrouw maar verdwenen was.



Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?