Monday, January 04, 2010

 

PARACETAMOL

het blauwe gedeelte is van belang bij emotionele processen zoals neerslachtigheid.







Zowel psychische als lichamelijke processen worden door het zenuwstelsel gereguleerd. Het is bekend dat opiaten en verdovende middelen beide processen beïnvloeden. Ook pijnstillers zoals aspirine, diclofenac, ibuprofen, naproxen en andere zogenaamde Non Steroid Anti Inflammatory Drugs (NSAID's) hebben, hoewel in mindere mate een dergelijk effect. Het nadeel van deze pijnstillers is dat zij vaak schadelijke bijwerkingen op het maagslijmvlies hebben. Dat heeft paracetamol niet hoewel het ook een pijnstiller is.

Het was de verdienste van Dr. Nathal De Wall van de universiteit van Kentucky om een onderzoek te doen met acetaminophen (paracetamol) wat betreft de werkzaamheid voor bepaalde psychische processen. Hij behandelde mensen met psychische klachten tengevolge van “social rejection”. Het ging over mensen die zich eenzaam voelden of die neerslachtig waren omdat ze bijvoorbeeld door hun partner in de steek werden gelaten. Het eerste experiment werd uitgevoerd met 62 proefpersonen, die deels twee tabletten van 500 mg paracetamol per dag kregen toegediend en deels een placebo (neppil). Elke avond werd door de deelnemende proefpersonen een lijst met vragen over hun neerslachtigheid ingevuld. De klachten bleken bij de paracetamol groep significant verminderd.
Vervolgens werd een proef gedaan met 10 personen die 4 tabletten van 500 mg paracetamol kregen toegediend en 15 personen kregen een placebo. De hersenactiviteir werd met behulp van functional MRI gecontroleerd. Hierbij speelt een deel van de hersenen dat de "dorsal anterior cingulate" genoemd wordt een belangrijke rol. Dit deel van de hersenen is van groot belang bij het voorkomen van neerslachtigheid.. Bij de paracetamol groep was duidelijk minder neurale activiteit van dit hersendeel dan bij de controle personen. Na het stoppen met de proef bleek na enige tijd dat de hersenactiviteit bij beide groepen weer hetzelfde was. De onderzoekers wijzen erop dat neerslachtigheid vaak gepaard gaat met agressiviteit en antisociaal gedrag. Paracetamol zou ook hier wellicht een rol kunnen spelen. Verder onderzoek is daarom van belang.



Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?