Saturday, January 09, 2010

 

GENETISCHE MODIFICATIE


Genetisch gemodificeerde soja bonen. ( een van de meest verspreide bonen ter wereld)


rechts: Dr. Patrick Moore






Enkele dagen geleden hoorden we een voordracht van een propagandist van Greenpeace. De meeste zaken die hij vertelde waren sympathiek en iedereen zal het waarderen als men probeert walvissen te sparen of zuinig om te gaan met energie en tal van andere zaken. Tijdens de discussie vroeg ik hem waarom Greanpeace zo tegen genetische modificatie was. Hij antwoordde dat men met, wat hij noemde genetische manipulatie, ook risico's nam en dat men er ook slechte dingen mee kon doen. Ik zei dat me dat niet aansprak, omdat men dat met alles kan doen. Men kan van benzine Molotov cocktails maken, maar men kan er ook snel iemand met de auto naar het ziekenhuis rijden als dat nodig is. Stenen kan men gebruiken om iemand te stenigen, maar ook om er een begaanbare weg mee aan te leggen. Ik zei hem dat het nu juist de bedoeling moet zijn om alleen de goede zaken na te streven. Het antwoord bevredigde hem niet en hij vroeg of ik soms belang had bij genetische manipulatie. Daar antwoordde ik op dat hier de pot verwijdt dat de ketel zwart is omdat hij als man van Greenpeace ook consequent van genetische manipulatie sprak en het daarmee een negatief stempel gaf aan iets waarmede men ook goede zaken kan doen. Ik wees hem er bovendien op dat drie-honderd miljoen Amerikanen al meer dan twintig jaren gemodificeerd voedsel zoals mais, soja en koolzaadolie eten, zonder dat daar ooit iemand ziek van geworden is. Er is zelfs een professor van de universiteit uit Leuven die vijfduizend Euro's heeft uitgeloofd aan degene die kan bewijzen dat genetisch gemodificeerd voedsel zonder meer kwaad kan. Verder zei ik dat iedereen die 's morgens een beker melk drinkt afkomstig van een koe die tienduizend liter melk in een lactatie geeft en een ei van een kip die iedere dag een ei legt en vervolgens een sinaasappel zonder pitten, bezig is aan te tonen dat leven zonder genetisch gemanipuleerd voedsel tegenwoordig niet meer mogelijk is.

De Canadees Patrick Moore (Ph.D. In ecology) en medestichter van Greenpeace was negen jaar voorzitter van Greanpeace in Canada. Hij zei Greanpeace in 1986 vaarwel omdat hij het onder andere niet eens was met de opvattingen van Greanpeace over genetische modificatie. Moore had kritiek op wat hij noemde “the disinformation of the enviromental movement. In 2007 vond hij Greanpeace eerder een political activist movement dan een enviromental movement.

In 2006 memoreerde hij op een conferentie van de biotechnical industrial organisation in Waikiki dat ieder morgen zes miljard mensen wakker worden, die absoluut niet zonder producten kunnen die niet op een of andere wijze kunstmatig genetisch zijn veranderd.

In de voordracht werd er op gewezen dat de oceanen niet meer voldoende vis bevat om de mensheid optimaal te voeden. de Omega-3 onverzadigde vetzuren komen alleen voor in vette vis zoals zalm. Men kweekt daarom zalm kunstmatig, maar het bezwaar is dat het voedsel van de zalm voor ongeveer twee-derde uit zeevis moet bestaan om voldoende omega-3 te waarborgen.

Volgens de moderne inzichten kan voldoende omega-3 in het voedsel hartaanvallen en herseninfarcten 26% verminderen en plotselinge hartsterfte zelfs voor 45 %. Uit 97 studies in 2005 bleek dat voldoende omega-3 in het voedsel net zo effectief is als de cholesterol verlagende geneesmiddelen die statines genoemd worden. om daar voor te zorgen zou men twee maal in de week vette vis moeten eten.

van de FDA (Food and drug Administration) in Amerika is nu de goedkeuring gekomen voor genetisch gemodificeerde soja waarvan aan het genoom twee genen zijn toegevoegd die er voor zorgen dat de biologisch werkzame omega-3 in de soja bonen wordt gesynthetiseerd. Als deze soja binnenkort in het visvoer kan worden verwerkt zou dat een enorme verbetering zijn.

(Andy Coghlan; Soya to be modified to make omega-3; New scientist 31-Oct-2009 pag:14)



Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?