Wednesday, September 09, 2009

 

EUTHANASIE


Links:Longinus van Cesarea aan een oog blind

Rechts: Longinus doorboort het lichaam van Christus









EUTHANASIE


het is bekend dat euthanasie in de christelijke wereld niet geaccepteerd wordt. Dat is verwonderlijk als men nagaat dat volgens de overlevering uit de eerste eeuwen na Christus, Christus zelf daar een andere opvatting over had.

Volgens de Christelijke leer gedurende de eerste eeuwen na Christus was het de Romeinse soldaat Longinus, die Christus aan het kruis met een lans doorboorde. Longinus was een honderdman in het Romeinse leger, die er op toe moest zien dat gestraften die gekruisigd werden op tijd werden gedood. Kruisigen was oorspronkelijk een straf die de Romeinen van de Phoeniciers hadden overgenomen. Bij de joden in Israël was kruisigen geen bekende straf. Mensen met Romeins burgerrecht werden nooit gekruisigd. Alleen slaven en barbaren die zich ernstig misdragen hadden werden wel gekruisigd. Omdat de Romeinen waarde hechten aan het begrip gelijke monniken gelijke kappen, werden na een vast aantal uren de gekruisigde uit zijn lijden verlost. In de tijd van Christus was de honderdman Longinus van Ceasarea hiervoor in Israel verantwoordelijk. Longinus was bijna blind en op sommige afbeeldingen in kerken en op altaar retabelen ziet men dat de slaaf van Longinus de lans, die Longinus in de hand heeft, met één hand in de goede richting stuurt. Toen Longinus Christus met de lans doorboorde kwam wat bloed op de ogen van Longinus terecht. Hij kon meteen weer normaal zien en riep volgens het evangelie van Matteüs 27:54 dit is waarlijk de zoon van god. Christus moet deze euthanasie dus op prijs hebben gesteld. Longinus bekeerde zich uit dankbaarheid en leefde daarna als monnik in Cesarea. Hij werd gemarteld door een heidense rechter die toevallig ook blind was. Longinus zei tegen hem als ik gemarteld wordt vanwege mijn geloof zal ik in de hemel vragen of U weer kunt zien. Hij werd op zijn wenken bediend en de rechter liet hem zijn tanden uit zijn mond slaan en zijn tong afsnijden. Daarna werd hij gedood. Volgens de overlevering genas de rechter en kon hij weer normaal zien. Hij werd volgens dezelfde overlevering daarna ook een vroom Christen.


Comments:
I finally figured out how to post a comment.
This euthanasia article is very interesting,although I tend to see these miracles as a myth.Interesting stories though just the same.I always had a soft spot for mythology.
 
I hope my comment comes throgh this time.Just to let you know this euthanasia article I found very interesting,even though I don`t believe in miracles.
 
Het is een interessant verhaal,maar ik heb toch wat moeite,om dit aan te nemen.Toen destijds waren wonderen bijna een dagelijks gebeuren.Waarom gebeurt er bv. tegenwoordig nooit een wonder,waardoor bv.iemand,die maar één been heeft,op zekere morgen opstaat en ineens twee benen heeft weer.Zo vertelde een vriend van me,dat er in St.Tunnis iemand naar Lourdes was geweest en toen hij terug kwam,kon hij lopen.Ik vroeg of hij verlamd was,toen hij ging.Nee,zei hij,iemand had zijn fiets gestolen.
 
Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?