Wednesday, August 05, 2009

 

vrouw Pluk






De geschiedenis van de achternamen.

Bij de invoering van de burgerlijke stand rond het jaar 1800 was men verplicht een achternaam te voeren.
In de zuidelijke Nederlanden gebeurde dat eerder dan in het noorden.
De eerste oproep om in de noordelijke Nederlanden een achternaam aan te nemen dateert van 11 augustus 1811. Binnen een jaar moest men een achternaam aangenomen hebben. Niet iedereen was er van overtuigd dat het hier om een serieuze zaak ging. Men dacht dat het een maatregel van de Franse overheid was en dat na het vertrek van de Fransen de verplichting tot het voeren van een achternaam wel weer zou vervallen. In deze tijd ontstaan namen als Platvoet, Armoedzaaier en Zonder Van.
Omdat gebleken was dat in augustus 1811 niet iedereen van een achternaam was voorzien, volgde een nieuw decreet op 17 mei 1813 waar een uiterste termijn genoemd werd van 1 jan. 1814. Ook dit leverde niet het gewenste resultaat. Er volgde een derde oproep op 8 december 1825. Binnen zes maanden moest iedereen van een achternaam zijn voorzien op straffe van een boete, wanneer aan de oproep geen gehoor gegeven was.
Hoewel er voor het begin van de 19e eeuw niet verplicht was een achternaam te voeren, was het wel de gewoonte iemand met een achternaam aan te spreken .
De naam verwees dan naar de voornaam van de vader of naar het beroep van de vader, of de plaats waar men vandaan kwam.
In het archief van de familie Walter-Malingrez geinventariseerd door de heer Essink kwamen we de naam “Pluk” als achternaam tegen.
Een zekere vrouw Pluk krijgt in het jaar 1810 voor het gras uitplukken bij het kerkenhuis 12 stuiver uitbetaald., ook in 1811 ontvangt zij voor het gras uitplukken 8 stuiver.Vervolgens komen we vrouw Pluk weer tegen in 1813 wanneer zij voor 10 maanden straatvegen aan het kerkenhuis 3 gulden en 10 stuiver krijgt betaald. Bovendien incasseert zij nog 10 stuiver voor het uitplukken van het gras.
Haar concurrente vrouw Hanne Klijn werkt bij de grote kerk om daar de straat schoon te vegen.
Het lijkt niet onwaarschijnlijk dat de naam “Pluk”, die in het Land van Cuijk in diverse plaatsen voorkomt teruggaat op deze vrouw Pluk, die het gras tussen de stenen uitplukte in 1810 en 1813.

Bron: Archief Walter-Malinhgrez nr. 259. Kees Goossens.

Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?