Thursday, August 06, 2009

 

stamboom familie Goossens


Links: Eugeen Goossens uit Antwerpen maakte verhaaltjes voor Suske en Wiske

Rechts: Petrus Goossens, Cardinaal, aartsbisschop van Leuven (1827-1906)






De stamboom van de familie Goossens is gemaakt door Petrus Theodorus (Dorus) Goossens, destijds pastoor en deken in Drunen. Hij heeft in de periode tussen de twee wereldoorlogen (1918-1940) links en rechts in de archieven de stamboom uitgeplozen. Deze Dorus Goossens is geboren in Deurne 1876 en overleden in 1965 in Neerkant. Met dit omvangrijk werk had hij blijkbaar vooral de bedoeling zijn afstamming te verheerlijken. Hij vindt het belangrijk aan te geven welke maatschappelijke functies leden van de familie Goossens in het verleden hebben bekleed. In dat verband doen burgemeesters het goed. Daarnaast is hij vooral op speurtocht naar geestelijken in de familie, pastoors, paters, zusters en priesterstudenten. Het moet de de degelijkheid en vroomheid van de familie bewijzen. Met de eisen van een genealogische nauwgezetheid neemt hij het niet zo nauw. Data van geboorte, huwelijk en sterven worden slechts globaal vermeld. Wel het jaar maar zelden maand en dag. Ook aan bronvermelding ontbreekt het nogal. Zijn werkwijze moet men liever zien tegen de achtergrond van zijn tijd. Genealogische eisen waren toen niet zo verbreid en de middelen waren veel beperkter dan ze nu zijn. Hiermee rekening houdend moet men toch veel respect hebben voor zijn werk.

De naam Goossens komt van de voornaam Gosewinus. Je komt hem tegenwoordig nog wel tegen bijvoorbeeld in Friesland als Gosse. De eerste voorvader die onder de naam Gosewinus vermeld wordt staat in een acte van 1436, waarin vermeld wordt dat Gosewinus en zijn broer Jan en ook hun oom Petrus Mannaert recht kregen op twee mud rogge uit de Vloeiakker in Deurne.

Gosewinus en Jan waren kinderen van G. van de Pijnbroeck en Alijda Mannaert.

De naam Gosewinus komt van de heilige Gosewinus die in 460 stierf in Metz in Frankrijk.

De zoon van Gosewinus heette Jan en werd met de naam Gosen capren aangeduid. Veel afstammelingen van hem zijn in Deurne tot op heden blijven leven oorspronkelijk in de buurt die lage kerk genoemd wordt, maar velen zijn over de hele wereld uitgezwermd. Tot ongeveer 1600, werd de naam ook wel als Gosens en Goesens gespeld. Daarna wordt vrij consequent Goossens gebruikt. De familie Goossens bestond in die tijd meestal uit boeren, vaak met ambtelijke bijbanen en ze hadden vaak ook een café. Dat blijkt onder andere omdat vaak vermeld wordt dat zij een “camer scabinorum”hadden. Dat was een kamer of café ruimte waar de schepenen vergaderden.


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?