Wednesday, August 12, 2009

 

de Bonobo's




Links: spelende bonobo
Rechts: the missionairy way
DE BONOBO´S
Tot voor kort dacht men dat er tussen dier en mens essentiële verschillen waren. Biologisch gezien is dat echter steeds meer de vraag. Primatologen zoals Professor Dr. Frans de Waal primatoloog van de Emory universiteit in Atlanta en Sue Savage-Rumbaugh primatoloog van Great Ape Trust of Des Moins, Iowa doen veel onderzoek op dit gebied.
Vooral bekend is het onderzoek door Savage-Rumbaugh met bonobo's. De bonobo (Pan Paniscus) is een aan de chimpansee verwante mensaap en werd daarom vroeger wel dwerg chimpansee genoemd. Pas in 1929 werd de bonobo als een afzonderlijke soort beschouwd. Ze leven ten zuiden van de rivier Kongo in Congo, Afrika. Het zijn zeer vredelievende dieren, die in bepaalde opzichten korter bij de mens staan dan de chimpansee. Zo delen zij voedsel met elkaar en nemen de mannetjes deel aan de verzorging en opvoeding van de kinderen. Evenals bij de mens heeft seks tijdens de evolutie een sociaal bindende functie gekregen. Seksueel gedrag is zeer algemeen en vindt plaats tussen vrouwelijke dieren en ook tussen mannelijke dieren is het normaal. Zelfs tussen volwassenen en prepuberale dieren vindt seks plaats. De functie van voortplanting is zelfs ondergeschikt aan de sociale functie geworden. Ook paringen `face to face ` die tot voor kort typisch menselijk verondersteld werden worden door de bonobo´s gedaan. Men noemt dit ook wel de missionaris houding. Het was natuurlijk niet zo dat de missionarissen het zo deden, maar door de paus was anders paren dan `face to face` ten strengste verboden. Omdat ander manieren van paren vooral bij primitieve volken gewoon waren werd door de missionarissen als voorname taak gezien de mensen dit zo spoedig mogelijk af te leren.
Seks heeft zo door natuurlijke selectie een functie gekregen om vrede te stichten, spanningen te verlagen en vriendschappen te smeden.

Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?