Monday, August 17, 2009

 

andere slimme dieren


Links: de raaf uit het verhaaltje van Aesop

Rechts: raaf werpt steentjes in het kunststof glas.








Alex, een Afrikaanse grijze papegaai was bekend omdat hij zeer intelligent was. Hij was gekocht door Irene Peppenberg, een psychologe van de universiteit van Arizona die proeven met dieren deed.

Alex was geboren in 1976 en stierf aan aderverkalking in 2007. dat was tamelijk jong want papegaaien kunnen ook 50 jaar oud worden.

Hij kon tot zes tellen, zeven kleuren onderscheiden en kende begrippen als groter kleiner, hetzelfde en verschillend. Hij kende verder 150 woorden. Als hij een voorwerp te zien kreeg en gevraagd werd over de grootte, de kleur en materiaal gaf hij een correct antwoord. Hij stierf heel onverwacht en hij had 's avonds toen Irene weg ging nog gezegd: you be good, see you tomorrow, I love you.


Ook Caledonische kraaien zijn bekend om hun slimheid. Kacelnik en medewerkers van de universiteit van Oxford doed proeven met deze dieren. Betty en Abel zijn twee kraaien die samen in een grote kooi zitten. In een lang smal glas worden stukjes varkenshart gedaan. De kraaien kunnen over stokjes beschikken die recht zijn en ook stokjes die op het eind gebogen zijn. Ze moeten van de gebogen staafjes gebruik maken anders lukt het niet om de stukjes uit het glas te halen. Dat hebben ze allebei snel in de gaten. Toen de onderzoekers hen makkelijk buigbare rechte staafjes gaven kon Betty snel met behulp van haar pootjes en haar snavel de staafjes krom buigen, maar Abel kwam niet op dat idee. Dit was opmerkelijk, omdat Betty nooit iets dergelijks kon gezien of geleerd hebben.


Ook Raven staan bekend bekend om hun slimmigheid. Al in de Griekse oudheid waren de verhalen van Aesop beroemd. Aesop (620-560 voor Christus) was een Griekse slaaf die verhaaltjes over dieren schreef. Zo schreef hij dat een raaf wilde drinken uit een kan, maar ze kon niet bij het water komen omdat de kan niet hoog genoeg gevuld was. Daarom wierp de raaf steentjes in de kan zodat het water omhoog kwam. Dit werd nimmer door iemand geloofd en men dacht dat het een van de vele fabeltjes van Aesop was.

Dr. Nathan Emery van de Royal Society bestudeert “Corvid cognition” dat vrij vertaald het verstand van kraai-achtige betekent. Hij zag dat de raven inderdaad in staat waren om het fabeltje van Aesop waar te maken. Hij gaf de raven smalle kunststof bekers met water waarin wormen zwommen. De raven konden met hun beek niet bij de wormen komen. Hij gaf ze vervolgens steentjes en de raven gooiden de steentjes inderdaad in het beker glas. De wormen kwamen boven drijven en konden toen door de raven worden opgegeten.


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?