Sunday, July 12, 2009

 

voorbehoedend gebruik van cholesterol verlagende medicijnen (statines)



Op 30 juni 2009 verscheen er een artikel in het British Medical Journal van Dr. Jaspar Brugts en medewerkers van het Thorax centrum in Rotterdam.

Zij publiceerden een literatuur overzicht (meta-analysis) over het gebruik van statines als primary prevention (voorbehoedend). De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat langdurig voorbehoedend gebruik van statines (cholesterol verlagende medicijnen) ook bij mensen die overigens niets mankeerden later veel narigheid kan voorkomen.

Our data suggest that people without established CVD (Coronary Vascular Disease) should not be denied the relative benefits of long term statin use, lead auther Dr. Jaspar Brugts told heartwire.

In Nederland worden statines en andere middelen zoals aspirine, bloeddruk verlagende therapeutica, foliumzuur, plasmiddelen en bèta-blokkers slechts gebruikt bij secundary prevention.

Men wacht totdat iemand ziek wordt en begint dan pas met behandeling van het probleem. In andere landen is het niet veel beter met Amerika wellicht als uitzondering.

Van de andere kant is het wel zo dat op dit ogenblik in meer dan 50 landen foliumzuur in het brood wordt toegevoegd. In landen zoals Amerika, Canada, China en Brazilië merkte men dat het voorkomen van “open ruggetjes” (spina bifida) significant minder voorkwam dan voor deze toevoeging. Men kan het vergelijken met de toevoeging van jodium aan het zout, waardoor het verschijnsel krop (schildklier vergroting) die vroeger veel voorkwam, ook in Nederland praktisch verdwenen is.

Bovendien merkte men dat de mensen die folium zuur met het brood kregen toegediend, gemiddeld later begonnen te dementeren als ze oud werden.

"Folate deficiency is clearly associated with a higher risk of dementia, but there also appears to be a significant association [between dementia and folate] across the nondeficient range," study author Robert Stewart, MD, told Medscape Neurology & Neurosurgery.

The study is published online February 5 in the Journal of Neurology Neurosurgery and Psychiatry.

Ook Nederlandse onderzoekers van de universiteiten van Wageningen en Maastricht onderzochten 818 mensen tussen 50 en 70 jaren gedurende 3 jaren. De proef-groep kreeg 800 microgram folium zuur, terwijl de controle groep een placebo kreeg. Het verschil in leervermogen (delayed recall) was 6,9 jaren in het voordeel van de mensen die extra folium zuur hadden gekregen.

Source: The Lancet
20 January 2007, Volume 369, Pages 208-215
"Effects of 3-year Folic Acid Supplementation on cognitive function in older adults in the FACIT trial: A randomized, double-blind, controlled trial"
Authors: J. Durga, P.J. van Boxtel, E.G. Schouten, F.J. Kok, J. Jolles, M.B. Katan, and P. Verhoef

Keren we nu terug naar de onderzoekers van het thorax centrum van Rotterdam. Zij bestudeerden de uitkomsten van 10 statistisch betrouwbare studies. Bij 80 % van de deelnemers waren geen afwijkingen aan hart en bloedvaten te constateren. In totaal ging het over 70.388 personen waarvan 34 % vrouwelijk. De deelnemers werden 4.1 jaren gevolgd. In de groep die statines hadden gekregen waren 12 % minder sterfgevallen. Bovendien waren er 30% minder afwijkingen van de coronair vaten van het hart en 19,5 minder aandoeningen van de hersenbloedvaten. Het effect werd niet beïnvloed door leeftijd, geslacht of het al of niet hebben van suikerziekte.

De gegevens volgens de Amercan Heart Association van 28 May 2009 over de gehaltes van cholesterol in het bloed.

LDL control Levels

Less than 100 mg/dL

Optimal

100 to 129 mg/dL

Near Optimal/ Above Optimal

130 to 159 mg/dL

Borderline High

160 to 189 mg/dL

High

190 mg/dL and above

Very High

Een LDL cholesterol gehalte ( het slechte cholesterol) van 5,6 millimol per liter komt overeen met 220 mg per deciliter en moet volgens de moderne inzichten als zeer hoog worden beschouwd. Toch wordt bij een dergelijk gehalte door veel huisartsen in Nederland geen statine voorgeschreven.









Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?