Monday, July 13, 2009

 
Artistieke afbeelding (Picasso) van een persoon met zogenaamde psychogenic illness





Het is welbekend dat psychische invloeden van groot belang zijn en het lichamelijk welzijn sterk kunnen beïnvloeden.

Als bepaalde patiënten nog zieker worden als ze een lompe, overigens deskundige dokter, ontmoet hebben is het heel goed mogelijk dat ze snel opknappen na een consult van een vriendelijke kwakzalver.

Een sterk voorbeeld van psychische invloed op het lichamelijk welbevinden zag ik in New Scientist van 16 mei 2009.

Een depressieve man met de naam Derek Adams nam deel aan een proef waarbij de proefgroep een antidepressievum kreeg en de controle groep een neppil (placebo).

Toen zijn vriendin tijdens deze proef het met hem uitmaakte werd Derek zo depressief dat hij de 29 resterende pillen ineens met een paar glazen water innam. Weldra begon hij te beven en werd onwel. Hij kreeg spijt en vroeg zijn buurman hem snel naar het ziekenhuis te brengen. Daar aangekomen bleek zijn bloeddruk sterk gedaald en begon hij abnormaal snel te ademen. Omdat het leegpompen van zijn maag niets opleverde diende men hem zes liter fysiologisch water intra-veneus toe. Alles was tevergeefs en Derek stond op het punt in coma te geraken. Inmiddels was de dokter die de proeven met antidepressivum begeleidde aangekomen en na het bestuderen van de papieren bleek Derek bij de groep met neppillen te horen. Met enige moeite kon deze dokter dat Derek nog aan zijn verstand brengen, met het gevolg dat Derek na een uurtje weer gezond (weliswaar depressief) met zijn buurman naar huis kon.


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?