Friday, January 02, 2009
geslachts bepaling
De eerste weken van het bestaan is er geen verschil tussen mannelijke en vrouwelijke embryo's. Als het embryo ongeveer 6 weken oud is wordt er als het ware een knop omgedraaid en wordt de invloed van een bepaald gen merkbaar. Dit gen wordt de Testes Determining Factor (TDF) genoemd en ligt op het Y chromosoom. Het verschil tussen meisjes en jongens is nu dat meisjes over twee X chromosomen beschikken terwijl jongens één X en één Y chromosoom hebben. Bij jongens zullen onder invloed van het TDF gen langzaam aan testes gevormd worden. Bij meisjes die geen Y chromosoom hebben en dus ook geen TDF gen, ontwikkelen zich de eierstokken. Later zorgen die er voor dat bepaalde hormonen worden afgescheiden zoals testosteron bij jongens en oestrogenen bij de meisjes. Onder invloed van die hormonen krijgen jongens typische mannelijke eigenschappen zoals een lager stemgeluid, baardgroei en extra spierkracht. Bij de meisjes zullen borstgroei, een hoger stemgeluid en andere typische vrouwelijke kenmerken de overhand krijgen.
Het was de verdienste van Dr. David Page van het Amerikaanse Whitehead institute in Cambridge, Massachusetts, die het TDF gen op het Y chromosoom ontdekte. Elk chromosoom bevat tienduizenden genen, die achter elkaar gerangschikt liggen in de vorm van DNA ketens. Sinds 1959 is bekend dat evenals bij andere zoogdieren zoals apen, honden, runderen, konijnen, paarden en geiten, ook bij de mens het Y chromosoom het geslacht bepaalt. Page ontdekte in 1981 dat sommige mannen toch over twee X chromosomen beschikken. Het komt ongeveer één op de 20.000 gevallen voor. Het TDF gen is dan min of meer toevallig op een X chromosoom aanwezig. Omgekeerd komt het voor dat een meisje één X en één Y chromosoom heeft. Bij nader onderzoek bleek dat het Y chromosoom het TDF gen mistte.
De invloed die het TDF gen uitoefent heeft alleen betrekking op de lichamelijke eigenschappen van de vrucht. Enkele maanden later als de organen gevormd zijn produceren de testikeltjes van de vrucht kleine hoeveelheden testosteron. Dat zorgt er voor dat een kern in de hersenen, die sexual dimorphic nucleus (SDN) genoemd wordt vermannelijkt. Het gevoel om vrouw of man te zijn wordt door deze kern bepaald. Door een verstoorde hormoon stofwisseling van de moeder kan soms het kleine beetje testosteron, dat door de testikeltjes van de vrucht geproduceerd wordt, verdrongen worden. De SDN kern blijft dan vrouwelijk maar het lichaam is mannelijk. Vaak gedragen deze jongens zich vrouwelijk en “vallen” op mannen. Ze worden dikwijls spottend nichten genoemd of in het Amerikaans sissy boys of wimps. Vaak gedragen deze jongens zich homoseksueel. Het zijn echter eerder super hetero's omdat ze weliswaar een mannelijk lichaam hebben maar in hun gedrag volkomen vrouwelijk zijn en daarom zich ook door mannen aangetrokken voelen. Ondanks dat deze jongens in hun jeugd mannelijk worden opgevoed blijven ze hun vrouwelijk karakter behouden en “vallen” op mannen wat vaak discriminatie tot gevolg heeft.