Thursday, September 25, 2008

 

mop van Albert

De bisschop van Brugge is op bezoek.

Zegt de bisschop: "Ik heb vernomen dat je slaapt met uw meid!"

Zegt de pastoor: "Ja sedert jaren, maar de hond slaapt tussen ons, dus er

gebeurt niets."

Vraagt de bisschop: "Wat doe je dan als je goesting krijgt?"

De pastoor antwoordt: "Dan sta ik op en loop een 10 tal toeren rond de

kerk, en dan is de goesting weg"

Vraagt de bisschop: "En bij de meid?"

"Hetzelfde" antwoordt de pastoor, "dan staat zij op, en loopt ook een 10 tal

toeren rond de kerk."

Vraagt de bisschop: "En als je beide op hetzelfde moment goesting hebben?"

Zegt de pastoor: "Dan loopt de hond rond de kerk..."

Monday, September 22, 2008

 

WARME JAREN

De wereld heeft er weer een warm jaar bij
Het Hadley Centre van de Engelse Met. Office en de University of East Anglia schatten de wereldgemiddelde temperatuur over 2007 voorlopig op +0,41 graden boven het langjarig gemiddelde over 1961-1990. Daarmee staat dit jaar wereldwijd voorlopig op de zevende plaats in de top tien van de warmste jaren. Aan top staat 1998 met een afwijking van +0,52 graden. Die recordhoge temperatuur hield verband met de zeer sterke El Niño. Het water in een deel van de Stille Oceaan langs de kust van Peru en bij de evenaar was toen een veel warmer dan normaal en dat levert een flinke bijdrage aan de wereldtemperatuur. Het afgelopen jaar was sinds april sprake van een La Niña met kouder water dan normaal bij de evenaar. Dit heeft de langzame opwarming door het versterkte broeikaseffect iets gecompenseerd, anders zou dit jaar waarschijnlijk bij de wereldwijd warmste uitgekomen zijn. Opmerkelijk is ook dat alle jaren van de 21e eeuw in de top tien van de warmste zijn terechtgekomen.
 Bron: KNMI

Recordwarm jaar in Nederland?
Ook in Nederland wordt 2007 één van de warmste jaren of mogelijk zelfs hét warmste ooit. De jaargemiddelde temperatuur komt in ons land uit rond 11,2 graden, de waarde die ook voor 2006 staat geboekt. Dat is heel bijzonder want het vorige jaar was in ons land zover men dat kan beoordelen, het warmste in zeker drie eeuwen, sinds de metingen begonnen in 1706. De twee laatste jaren waren dus beide recordwarm met een opmerkelijk grote afwijking boven het vorige record zelfs. Het exacte gemiddelde over het afgelopen jaar maakt het KNMI tussen Kerst en Nieuwjaar bekend, wanneer ook de overige jaargegevens beschikbaar komen.

Wednesday, September 17, 2008

 

global warming 2

Volgens de klimaatportaal, een wetenschappelijke nieuws- en kennis-site over het klimaat, is de Swindle een poging om onder andere met vervalst wetenschappelijk materiaal de antropogene (door de mens veroorzaakt) broeikastheorie onderuit te halen. Klimaatportaal stelt dat de argumenten die de makers daarvoor gebruiken grotendeels zijn achterhaald en dat de vervalsingen die de makers gebruiken om toch hun punt te maken, door klimaatwetenschappers eenvoudig worden doorzien.
Ook wordt op het protest van professor Paul Reiter van Pasteur instituut uit Parijs gewezen. Deze professor in de medische parasitologie was het niet eens met de opvatting van het IPCC over malaria. Malaria is een ziekte die door de tsé tsé muggen (in het Nederlands tse stse vliegen genoemd) wordt overgedragen. Omdat bij het warmer worden van het klimaat de muggen ook hoger voorkomen heeft dat een negatief effect op de ziekte malaria. Op grotere hoogtes in Afrika zoals Ethiopië, Kenya, Rwanda en Burundi komen vaker malaria voor dan vroeger. Hetzelfde verschijnsel zien we in Nederland met blauwe tong ziekte bij herkauwers, die eerder niet in Nederland bekend was. De ziekte wordt veroorzaakt door een virus dat overgebracht wordt door zogenaamde knutten ( geslacht colicoïdes). Deze knutten komen nu door het warmere klimaat ook in meer Noordelijke streken zoals Nederland en Engeland voor.
Leishmaniasis is een protozoaire ziekt die ernstige huid aandoeningen en orgaan afwijkingen kan veroorzaken. De ziekte wordt overgebracht door bepaalde zandvliegjes, die tot voor kort alleen in de tropen en subtropen voorkwamen. Tegenwoordig komen deze zandvliegjes veel noordelijker voor en zijn al in de Belgische Ardennen geconstateerd.
Toch heeft een dergelijke kritiek, terecht of onterecht wel een voordeel. Het houdt onderzoekers en wetenschappers kritisch in hun publicaties, omdat men steeds de hete adem van dergelijke critici in de nek voelt. Bovendien vormen ze een welkom evenwicht tegen de vaak onredelijke milieu actie groepen.

 

global warming

Het IPCC (Intergovernemental Panel on Climate Change) is in 1988 opgericht door de verenigde naties om de risico's van klimaatverandering te beoordelen. Het is een organisatie die wetenschappelijke bevindingen van duizenden wetenschappers over de hele wereld over de klimaatverandering verzamelt en die ongeveer om de vier tot vijf jaar in een rapport publiceert. Het IPCC doet dus zelf geen onderzoek en wordt algemeen als de meest neutrale bron van informatie over klimaatverandering beschouwd door het grote en gevarieerde aantal wetenschappers dat de rapporten schrijft en herschrijft. De deelname van critici maakt dat de conclusies van het rapport als voorzichtig mogen worden beschouwd.
Het panel bestaat uit honderden wetenschappers van universiteiten en onderzoekcentra uit ongeveer 130 landen. De publicaties waar men gebruik van maakt moeten wetenschappelijk aan hoge eisen voldoen en moeten statistisch kloppen en door peer reviews bevestigd zijn. Het laatste rapport kwam uit in 2007.
In 2007 kreeg het IPCC samen met Al Gore de Nobelprijs voor de vrede. Het Nobel comité geeft aan dat het klimaatprobleem mogelijk ernstige consequenties kan hebben voor de toekomstige ontwikkeling van deze aarde. Klimaatveranderingen kunnen, aldus het Nobelprijscomité, de leefomstandigheden van mensen bedreigen. (IPCC) en Al Gore werden hiermede geëerd voor hun werkzaamheden om kennis rond het klimaatprobleem te verspreiden.
Als het IPCC het vierjaarlijks rapport maakt kunnen in de eerste fase door iedere wetenschapper die dat wil kritische opmerkingen gemaakt worden. Afhankelijk van de kritiek wordt een nieuw rapport gemaakt dat aan de regeringen wordt aangeboden met de bedoeling dat wetenschappelijke mensen die het vakgebied beheersen commentaar geven. Daarna wordt het definitieve rapport gepubliceerd.
Het rapport van 2007 wordt door een “overwhelming majority” in de wetenschappelijke wereld geaccepteerd. Toch zijn er mensen die het niet met de conclusies van het IPCC eens zijn. Dit verschijnsel dat men zich verzet tegen gevestigde opvattingen is niet ongewoon. Zo zijn er nog steeds onderzoekers die menen dat AIDS niet door het HIV virus wordt veroorzaakt. Als men het al te bont maakt wordt wel verondersteld dat de critici lijden aan een impulsive antagonistic disorder.
Martin Durkin van de BBC-4 zocht argumenten die tegen de gevestigde mening in gingen. Hij maakte een program dat hij “Apocalips, my arse” noemde. Omdat dit nogal onwetenschappelijk klonk maakte hij er later “the great globel warming swindle” van. Hij zocht naar economen, politici, schrijvers en andere critici die tegen de opvatting van het IPCC waren.
Er is veel kritiek geweest uit wetenschappelijke hoek over de voorstelling van de feiten in The Great Global Warming Swindle. Vooral het gebruik van achterhaalde cijfers en onderzoeken voor het ondersteunen van de stellingname van de documentaire is bekritiseerd. In sommige gevallen worden de conclusies onderuitgehaald door niet gepresenteerde, nieuwere kennis. In ieder geval is er één wetenschapper geweest die zijn medewerking aan de film heeft ingetrokken.

This page is powered by Blogger. Isn't yours?