Monday, March 31, 2008

 

non compliance


opium uit Afghaanse papaver






In de Amerikaanse literatuur komt men het begrip "non compliance” dikwijls tegen. Men bedoelt er mee, dat vele patiënten niet correct hun geneesmiddelen nemen. Soms vergeten ze het op tijd te nemen en dan weer nemen ze helemaal niets. Dat kan vanzelfsprekend ernstige gevolgen hebben.

Dat het ook wel eens andersom kan gebeuren blijkt uit het verhaal van een oudere man, die met zijn scooter een ongelukje maakte. Hij brak een paar ribben en dat deed behoorlijk pijn. Via de huisarts kwam hij bij de specialist terecht en die schreef hem een stevige pijnstiller voor in de vorm van Tramadol. Meestal wordt begonnen met paracetamol al of niet versterkt door codeïne, of met zogenaamde NSAID's zoals diclofenac of ibuprofen. Dat de dokter voor tramadol koos was prima, want het is een opiaat dat zeer goed pijnstillend werkt en bovendien de ademhaling wat afremt en dat is voor iemand met gebroken ribben en toch al wat emfyseem van de longen ook niet verkeerd.

De patiënt ging dus aan de gang met zijn opium product. Als de tabletten op waren, schreef de juffrouw een nieuw recept en de juffrouw van de apotheek gaf nieuwe tabletten. Dat ging zo een tijdje door, zonder dat er verder aandacht aan besteed werd. Op een gegeven moment werd de patiënt ziek. Hij had pijn in zijn buik, had geen ontlasting meer, nam sterk in gewicht af en voelde zich zeer ellendig. Een nieuw bezoek aan de specialist haalde niet veel uit want die zei, dat een kaars nu eenmaal een keer opgebrand is en dat een patiënt van 83 niet alles meer van het leven moet verwachten. De patiënt werd tenslotte zo ziek dat hij het einde zag naderen. Hij werd bediend en welbewust werd afscheid van de familie genomen, want het kon niet lang meer duren naar ieders overtuiging. Omdat hij toch dood zou gaan stopte de patiënt met het nemen van tramadol, want dat had, meende hij geen zin meer. Vanaf dat moment knapte hij zienderogen op, kreeg langzaamaan weer ontlasting, kreeg weer wat eetlust en is nu op weg naar herstel.
Dat opiaten sterk obstiperend kunnen werken is ook in de veterinaire praktijk zo bekend als de weg naar Rome.
Als je zoiets hoort denk je als veearts wel aan het oude liedje: “het zal je kind maar wezen “

Bijwerkingen van tramadol: 12 jaar ervaring in Nederland

J.S.Kabel en E.P.van Puijenbroek

Tramadol is een synthetisch opioïd dat sinds 1992 in Nederland verkrijgbaar is en meestal wordt

gebruikt voor pijnbestrijding wanneer paracetamol of een NSAID niet voldoende werkzaam is.

In de periode 1 januari 1992 tot 30 november 2003 ontving het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb

299 meldingen vanwege tramadol, die betrekking hadden op 522 bijwerkingen.

Frequente meldingen met een hoge ‘reporting oddsratio’ betroffen onder andere misselijkheid,

obstipatie en onttrekkingsverschijnselen. De gemelde bijwerkingen vertonen grote gelijkenis met die

van de andere opioïden. Dit is het gevolg van de affiniteit die tramadol bezit voor de μ-opioïdreceptor.

Omdat tramadol in de praktijk vaak niet als opioïd wordt herkend, is het van belang om dergelijke

opiaateffecten tijdig als bijwerking te onderkennen.

Ned Tijdschr Geneeskd 2005;149:754-7




Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?