Monday, March 03, 2008

 

een act of chivalry


Links:een animatie van Jamie Iverson, boven de BF 109 en daaronder de zwaar gehavende B-17
Rechts: links zit Stigler, rechts Brown en in het midden de kunstenaar van het plaatje.








Franz Stigler was geboren op 21 augustus 1915 in Beieren. Hij wilde als jongen pater worden, maar voelde zich al vroeg aangetrokken tot vliegtuigen. Op 12 jarige leeftijd kon hij al zweefvliegen en in 1933 haalde hij zijn officieel vliegbrevet. Spoedig werd hij vlieginstructeur in het leger, maar in februari 1942 ging hij naar Noord Afrika onder generaal Rommel als vlieger van het jachtvliegtuig de Messerschmitt BF 109. In 1944 keerde hij terug naar Oostenrijk omdat de bombardementen in Duitsland steeds intensiever werden. Tijdens de beroemde aanval op Schweinfurt, toen de Amerikanen 60 bommenwerpers verloren, schoot hij er twee omlaag en werd toen zelf getroffen door een staart schutter van een Amerikaanse B-17 .

Stigler vloog ongeveer 500 missies en werd 17 keer zelf getroffen. Zes keer moest hij zich redden met de parachute, waarvan een keer, omdat een stuk van een bommenwerper die hij geraakt had, de staart van zijn jachtvliegtuig afsloeg. Elf keer wist hij zijn toestel met veel moeite op de grond te zetten. Hij behaalde 28 bevestigde overwinningen, waarvan elf zware viermotorige bommenwerpers. Hij had alle militaire onderscheidingen en zou op het laatst de hoogste onderscheiding het Ritterkreuz gekregen hebben, maar omdat de oorlog was afgelopen, kon hij deze niet meer worden uitgereikt. Op het laatst van de oorlog werd hij ingedeeld bij het JV44 squadron, dat de eerste straaljagers van de tweede wereld oorlog vloog, de Messerschmitt 262

Hoewel hij dus niet meer het Ritterkreuz kreeg had hij zich wel als een echte ridder gedragen toen hij Charlie Brown met zij mannen op 20 december 1943, hielp om naar Engeland terug te keren. Zelf zei hij daarover, dat het voor hem was alsof hij op parachutisten zou geschoten hebben, iets wat door piloten als minderwaardig werd beschouwd. door de Amerikanen werd zijn daad als een act of chivalry (ridderdaad) beschouwd.


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?