Wednesday, January 23, 2008

 

statines en cholesterol.




Links: cholesterol in de bloedvaten

Rechts: nog iemand die een boekje wil verkopen



Albert

Ik schrijf dit in antwoord op je vraag via e-mail, omdat ik je nog steeds niet via e-mail bereiken kan.

Omdat Albert in Canada steeds op de hoogte is van wat er in Nederland gebeurt, weet hij nu ook dat er een Engelse arts is, Malcolm Kendrick genaamd, die meent dat te hoog cholesterol niets voorstelt. Hij heeft een boek geschreven dat “cholesterol hype” heet. Enkele dagen geleden was deze arts nog op de TV hier op het programma Radar.

Tegen over één arts die meent dat cholesterol niet belangrijk is, staan er duizenden die anders denken. Die zullen echter wel geen boek te verkopen hebben, met deze afwijkende mening.
Het gaat in die verhalen op de televisie, alleen maar over kansen van een hartinfarct. Er zijn echter tal van andere zaken waar statines een rol spelen.

Zo zijn de statines ontstekingsremmend en dat is van groot belang voor de kwaliteit van de bloedvaten. (Am.J. Cardiology 2005;96 1699-1704).

Bekend is ook, door Nederlands onderzoek, dat mensen die langere tijd statines gebruiken minder last van TIA's en herseninfarcten hebben en bij gevolg ook minder last van dementeren op latere leeftijd. ( Silant brain infarcts and the risk of dementia and cognitive decline, New England journal of Medicine vol 348; March 27 -2003 ).

Ook is bekend dat statine gebruikers minder kans hebben om colonkanker te krijgen. Hetzelfde geldt voor ouderdomsstaar. (Universteit Wisconsin in The Journal of the American Medical Association 21 June; 2006).
Als mensen al langere tijd statines gebruikten, bleek de kans om staar te krijgen, 70 % minder.

In Juni werd zowel in de juist genoemde tijdschrift JAMA als in The Lancet beschreven : “statins, a group of drugs used by miljons to head of heart desease, seem to prevent fractures, but they may also trigger significant bone regrowth in older people”.

Finse onderzoekers zagen na een 21 jarige follow-up study, dat mensen met een hoger dan 6,5 mmol/l cholesterol in hun bloed, significant meer kans hadden op Alzheimer. (Midlife cardiovascular risk factors and risk of dementia in late life; (Neurologie 2005; 64 277-281)

Onderzoekers van de Harvard school of public health zagen dat naarmate patiënten langer statines gebruikt hadden, de kans op depressie evenredig afnam. ( Journal of the American college of cardiology August-21; 2003).

In het bekende tijdschrift TIME stond in het nummer van November 6- 2000, een artikel over cholesterol. Het artikel begon met: “Ask any three otherwise healthy cardiologists whether they are taking a cholesterol-lowering drug, and chances are good that at least two of them will reply with a hearty ”you bet”.

Vooral dikke darm kanker, leverkanker en long kanker beginnen vaak op een ontstekings plaats. Statines werken evenals aspirine en andere NSAID's ( non steroid anti-imflammatory drugs) ontstekingesremmend en daarom is het verklaarbaar, dat statines mits lang genoeg genomen de kans op deze vormen van kanker verlagen. ( Fanning the flames New Scientist 22 May 2004).

Onderzoekers van de universiteit van Alabama zagen dat mensen die statines waren voorgeschreven, 50% minder kans hadden om macula degeneratie van hun netvlies in het oog te krijgen.( Statin use linked with lower risk of age-related Maculopathy; British Journal of Ophthalmology2003; 87 1121-1125).

Onderzoekers van de universiteit van Rochester Medical center in New York zagen dat patiënten die een pace-maker kregen en statines gebruikten 35% minder kans hadden op complicaties dan de patiënten zonder dit middel. ( Journal Am Coll Cardiology 2006 Febr. 21 pag: 769-773).

Op het congres in Atlanta Georgia USA van 11-14 Maart 2006 vertelden onderzoekers van de universiteit van Groningen, dat het plotseling stoppen met het nemen van statines, na langdurig gebruik het CRP gehalte in het bloed hoger werd. CRP (C-Reactive Protein) in het bloed, is een afspiegeling van ontstekings processen. Zij vonden dat het aantal cardio-vasculaire aandoeningen bij deze mensen toenam.

Als patiënten met een hartinfarct binnen 24 uur nadat ze in het ziekenhuis zijn opgenomen, een statine krijgen toegediend, is het sterfte percentage sterk verminderd. De kans om nog in het ziekenhuis te sterven daalt met 50%. De Amerikaanse onderzoekers gebruikten de gegevens van 170,000 patiënten. Mensen die in het ziekenhuis binnenkwamen en al langere tijd statines namen, hadden de meeste kans om het er goed van af te brengen. ( The American Journal of Cardiology vol. 96 1-september,2005 pag: 611-616.)

Poynter et al. vonden 47% minder kans op dikke-darm kanker bij langdurig gebruik van statines. (Statins and the risk of Colorectal cancer. The New England Journal of Medicine Sept 1 2005 ).

In een artikel in The Lancet 11-Nov-2000 wordt aangegeven dat mensen ouder dan 50 jaar, die statines gebruiken minder risico hebben om te dementeren, onafhankelijk van hun cholesterol gehalte in hun bloed.

Toch is het bekend dat ongeveer 50% van de mensen , die een hart-infarct krijgen een normaal cholesterol gehalte in hun bloed hebben. Het blijkt dan echter wel vaak dat het CRP gehalte in het bloed sterk verhoogd is. Die Patiënten krijgen geen hartinfarct vanwege een te hoog cholesterol, maar door aantasting door ontstekings-afvalstoffen in hun bloed. Engelse onderzoekers konden aantonen dat overigens gezonde mensen op middelbare leeftijd met de hoogste CRP gehaltes drie keer zoveel kans op een hart-infarct hadden, in de daarop volgende zes jaren, dan de mensen met de laagste CRP gehaltes. Zij vonden dat mensen met een erg laag CRP gehalte lager dan 0,5 mg/l zelden een hartinfarct kregen. Ook hebben mensen met een hoog CRP gehalte, meer kans op suikerziekte type 2. ( The fires within; TIME March 1-2004).

In het tijdschrift Cancer Van Juni-1;2001 geven onderzoekers van het Center of Health studies aan dat vrouwen die al 5 jaar statines gebruikten 30% minder kans op borst-kanker hadden.

In het tijdschrift Chest; vol 131 no5 2007 wordt door vikas Khura en medewerkers van de universiteit van Philadelphia, de gegevens van een onderzoek bij veteranen uit acht Amerikaanse staten gepubliceerd. Zij onderzochten van 1998 tot 2004, 483.733 hoofdzakelijk veteranen. 33.8 % gebruikten statines. Gemiddeld kreeg 1,5% van alle proefpersonen longkanker. De kans om longkanker te krijgen was bij de mensen, die langer dan een half jaar statines hadden genomen 55% minder dan bij de controle groep. Dit aantal steeg naar 77% bij de mensen die langer dan vier jaar statines hadden gebruikt.

Chinese onderzoekers toonden aan dat na gebruik van statines het CRP gehalte in het bloed daalt. Bij hartfalen, kanker, angina en trauma zijn de CRP gehaltes in het bloed bijna altijd verhoogd. (Heart center on-line Oct.15 2004).

Nu is natuurlijk bij het gebruik van statines niet alleen maar positiefs te vermelden. Juist als alle geneesmiddelen die goed werken hebben ook de statines soms bijwerkingen. Het hangt van iemand zijn genoom af hoe een en ander functioneert. Afhankelijk van een of meer genen die je toevallig hebt, kunnen er nadelen zijn. Zo is bekend dat Aziaten gemiddeld minder milligram van een statine nodig hebben, om dezelfde resultaten te halen als blanken.

Tien jaar geleden was het enthousiasme van Scandinavische onderzoekers zo groot dat ze de statines “miracle drugs” noemden. Prominente geleerden voorspelden zelfs dat hart infarcten “might be gone with the century”.

In Nederland zijn van 1994 t/m 2000, 20 gevallen van ernstige spieraandoeningen (Rhabdomyolyse) gemeld, meestal door de huisartsen bij LAREB ( een instantie die bijwerkingen van geneesmiddelen registreert). Soms worden ook minder ernstige spieraandoeningen aangetroffen. Vanzelfsprekend moet men dan direct stoppen of lager doseren of een andere statine nemen, na overleg met de huisarts. Vaak wordt te hoog gedoseerd. Dat ziet men bijvoorbeeld wel bij chrestor, dat in veel lagere doseringen werkt dan simvastatine. Men moet geneesmiddelen altijd aanpassen aan de persoon en de werkzame niet schadelijke dosering is voor ieder persoon verschillend.

Het feit dat er jaarlijks in totaal voor meer dan twintig miljard dollar aan statines verkocht worden, is nauwelijks denkbaar als ze nergens toe zouden dienen. Er zijn genoeg andere geneesmiddelen waarover de farmaceutische industrie nog harder in de bus blaast, maar die bij lange na niet voor twintig miljard dollar verkocht worden. Het is met de Engelse dokter, die waarschijnlijk graag zijn boek verkoopt, net als met de farmaceutische industrie. De pot verwijt hier de ketel dat hij zwart ziet.

Maar hoe is het dan met die Canadese prof, die in het programma Radar op de TV hetzelfde standpunt innam als de Engelse dokter. Er zijn ook onder geleerden altijd wel een paar mensen die graag hun kont tegen de krib zetten. Zo zijn er nog steeds geleerden die beweren dat Aids niet door het H.I.V. virus wordt veroorzaakt. Ook zijn er biologie geleerden die nog steeds verkondigen dat er geen evolutie heeft plaats gehad, maar dat onze lieve heer het heelal geschapen heeft. Een prof die beweert dat cholesterol niet belangrijk is kan daar nog wel bij, net zo goed als de Nederlandse Professor in de economie, die zeker wist dat onze lieve Heer 's avonds om acht uur in Portugal zou verschijnen.

Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?