Thursday, November 22, 2007

 

de werking van statines

Cholesterol remmers.
Het wordt steeds duidelijker dat de statines (cholesterol remmers) veel meer bewerkstelligen dan verlaging van het cholesterol gehalte in het bloed.
In het tijdschrift van de Amerikaanse cardiologen, Circulation van 1989 wordt er door de cardioloog Munday een zogenaamde meta-analysis ( een studie van alle artikelen die op het betreffende onderwerp zijn verschenen) beschreven. Hieruit blijkt dat: people taking statins in large clinical trials had lower death rates from all causes, not just heart disease. Even so an effect of statins on bone (osteoporose) came as a total surprise.
Het is namelijk gebleken dat de statines een gunstig effect hebben op de botgroei bij osteoporose of bot verweking die vooral bij vrouwen na de menopause vaak voorkomt. Interessant is een recente publicatie ( Chest vol 131 no:5 2007) waaruit bleek dat 33.8 % van de bijna 500.000 ondervraagde veteranen in Amerika statines gebruikten. Gemiddeld kreeg 1,5% van de veteranen longkanker. De kans om longkanker te krijgen was bij de mensen die langer dan een half jaar statines hadden genomen 55% minder dan bij de controles. Dit aantal steeg naar 77% bij een gebruik langer dan 4 jaar.

In de publicatie van Medscape van 21 -11-2007 on line : factors related to afherence to statin therapy, blijkt dat na een jaar bijna de helft van de patiƫnten, de voorgeschreven medicijnen (de statines) niet of niet zoals voorgeschreven bij de apotheek afhaalt. Bij onderzoek bleek dat er een significant verschil was, wat de voorlichting door huisarts en apotheker betreft bij de normaal gebruikers en de mensen die stopten of minder dan voorgeschreven gebruikten. De mensen die afhaakten hadden vaak de indruk dat hun huisarts of apotheker onverschillig was en het weinig interesseerde of ze hun medicijnen namen die vaak door de specialist waren voorgeschreven.
Dat het ook niet altijd onverschilligheid hoeft te zijn, merkte ik bij een kennis die vanwege hartklachten door haar huisarts doorverwezen was naar de cardioloog. De cardioloog schreef een kinderaspirine ( 80 mg aspirine) en 20 mg simvastatine voor. Toen ze bij de huisarts terug kwam zei de huisarts: Ik begrijp niet dat de cardioloog je simvastatine voorschrijft want je cholesterol is toch niet te hoog.
Het hoeft geen onverschilligheid te zijn maar je literatuur slecht bij houden kan ook nadelig werken.

Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?