Sunday, January 07, 2007

 

bezoek aan de radboud

Woensdag is Hannie voor controle bij Dr. Jacobs, de hematoloog, geweest. Alles was in orde. Geen bloedarmoede. Hb=7,7 leuc=5,8 trombocyten=275. cholesterol 4,1 HDL=1,07 LDL=2,47 triglyceride 1,34.

Wel vond zij dat Hannie niet verder in gewicht mag afnemen. Ze woog vroeger gemiddeld 75 kg en nu 64 kg. Gisteren was het voor het eerst dat haar smaak weer wat terug kwam, dus dat is een goed teken. We waren gisteren naar een nieuwjaarsdiner en daar heeft ze van genoten.

Normaal zijn het de plasmacellen, die antistoffen maken tegen lichaamsvreemde stoffen, zoals bacteriën en virussen bijvoorbeeld. Als deze plasmacellen verkankeren dan noemt men die plasma-cytoom cellen en die maken ook een soort antistoffen, die echter niet tegen een speciale lichaamsvreemde stof gericht zijn. Ze zijn integendeel schadelijk en kunnen alles gaan overheersen en zelfs het bot en andere weefsels gaan aantasten. Men noemt deze ziekelijke antistoffen paraproteïn. Het zijn lange ketens van eiwit moleculen, die vaak in stukjes uiteen vallen. Deze korte ketens noemt men Bens-Johnes eiwitten, naar de ontdekkers van deze korte ketens paraproteïnen. Tegenwoordig weet men dat deze uit twee sorten bestaan, die men kappa en lambda korte ketens noemt. Een deel van deze ketens zit nog vast aan de plasmacytoomcellen, terwijl ander vrij in het bloed zitten. Men kan deze vrij in het bloed circulerende korte ketens nu met moderne technieken zeer secuur in het bloed aantonen. De vorige keer was de bloedtiter van deze vrije kappa ketens ( free kappa chains) 18 mg/l en de titer was nu gedaald naar 11,8 mg/l. Daar was dokter Jacobs zeer tevreden over, Het is natuurlijk zo dat, als de plasmacytoom cellen zijn verdwenen door de bestraling, zij niet langer deze kwalijke stoffen maken en dan gaan de hoeveelheid ( de titer) van die stoffen in het bloed omlaag. Maar normaal duurt het evengoed een tijdje voordat de antistoffen geheel uit het bloed zijn verdwenen. Ze moeten er bij wijze van spreken uitslijten. Een afname van de titer betekent dus in dit geval, dat zij niet langer de schadelijke paraproteïnen maken en men kan daaruit concluderen, dat ze verdwenen zijn.

Aanstaande Woensdag gaan we naar de orthopeed dokter Schreuder en we zij zeer benieuwd wat hij over de halswervels zal vertellen, aan de hand van de te maken foto's.

Alle lezers een gelukkig en gezond nieuwjaar toegewenst van Hannie en Jan.


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?