Friday, November 10, 2006

 

controle bezoek Radboud

Vandaag zijn we naar Nijmegen geweest voor controle.

Eerst naar de radiotherapie Dr. Schoonenbeek. Zij was benieuwd naar de bijverschijnselen van de bestraling. Die klachten, zijn nu enkele weken na de bestraling, praktisch verdwenen. De oorpijn en keelpijn zijn verdwenen, terwijl de smaak nog wel wat beter moet worden. Ze vond het zeer positief dat Hannie geen pijnstillers en paracetamol meer nodig heeft. Op onze vraag of we er nu zeker van konden zijn dat de plasmacytoomcellen zijn verdwenen kon ze bevestigend antwoorden. Het blijft echter belangrijk om in de toekomst een en ander goed te blijven controleren.

Vervolgens naar orthopedie. Dr Schreuder hebben we voor het laatst gezien toen de diagnose plasmacytoom gesteld was en we daarom naar het team van de Radboud gingen. Hij keek er van op dat Hannie er zo goed uitzag en hij zei: je ziet er nu heel anders uit dan het zielige hoopje ellende van de vorige keer. Je zult je kunnen herinneren dat Hannie toen enorme pijn in de hals had en haar hoofd niet kon bewegen.
Hij vond het goed dat Hannie weer wat in de tuin kan doen et cetera, maar hij wees er op dat ze zelf het beste kon voelen wat goed was en wat niet. Hij zei dat het niet zinvol was om nu een foto te maken, omdat eventuele kalk vorming in de hals wervels nog niet te zien is. Hij dacht wel dat het proces van herstel aan de gang was, en stelde voor om over twee maanden foto's te maken en dan te bekijken hoe ver het herstel eventueel gevorderd is.

Alles bij elkaar dus positief. Groeten van Hannie en Jan


Saturday, November 04, 2006

 

schizofrenie

SCHIZOFRENIE





De psychiater Jean Paul Selten promoveerde onlangs bij Professor Dr. Theo Doreleijers, van de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Hij onderzocht het voorkomen van schizofrenie rond Den Haag. Schizofrenie kwam 5 keer zo vaak voor bij eerste generatie Marokkanen en 7 keer zo vaak bij tweede generatie Marokkaanse jongens dan normaal bij autochtone Nederlandse jongens. In een eerder TV uitzending werd hier ook al door twee psychiaters, die tot de tweede generatie Marokkaanse Nederlanders behoorden, over gesproken. Zij vermelden bovendien dat bij Marokkaanse meisjes 7 keer zo vaak depressiviteit voorkwam.

Opgemerkt moet worden dat ook bij Surinamers, Antillianen en andere niet Westerse immigranten, vaker dan normaal schizofrenie voorkomt. Op merkelijk is echter dat bij Turkse jongens niet vaker schizofrenie voorkomt dan bij Nederlandse autochtone jongeren.

Hetzelfde is ook in Engeland geconstateerd met niet Westerse immigranten. Maar dit werd verzwegen en artikelen hierover werden door de wetenschappelijke vaktijdschriften in Engeland geweigerd, vanwege angst om voor racist te worden versleten. (Zie hierover in Nederland vergelijkbare situatie op Google professor Buikhuizen en Piet Grijs.)

Er worden nu allerlei oorzaken verondersteld, die het verschijnsel zouden moeten kunnen verklaren.

Het meest voor de hand liggend lijkt de genetische kwestie. Als alleen milieu omstandigheden de oorzaak waren zou men het ook bij Turken moeten verwachten, al was het dan wellicht minder dan bij Marokkanen. Als argument tegen genetische aanleg wordt wel aangevoerd dat In Marokko niet vaker schizofrenie wordt geconstateerd dan elders in de wereld. Algemeen ziet men in de literatuur dat schizofrenie ongeveer één op de honderd mensen voorkomt.

Dit lijkt me een zwak argument, omdat er weinig onderzoek wereldwijd gedaan is over dit verschijnsel. De meeste onderzoekers komen niet voor de dag met gegevens omdat het vooral in de linkse kerk “ not done ” is om iets van dien aard te veronderstellen. Men wordt onmiddellijk voor racist nazi of zelfs Hitler versleten. Omdat onderzoekers vaak niet tot de dapperste mensen versleten worden, doen ze er daarom vaak het zwijgen toe. ( Voorbeeld is Engeland, maar ook in Nederland, waar professor Buikhuizen niet gesteund werd door collega's toen hij door Piet Grijs, alias Hugo Brandt Corstius, op een schunnige manier met Hitler vergeleken werd). Als er, behalve in Israël en nu ook alleen maar in Nederland, over dit onderwerp gegevens gepubliceerd worden, mag men veronderstellen dat er in een land als Marokko al helemaal niets over bekend is.

De Marokkanen, die in Nederland terecht gekomen zijn, komen meestal uit het Rifgebergte. Deze Berber stammen trouwen vaak met familie leden en enkele bloedlijnen kunnen zo een meer dan normale invloed in de populatie gaan uitoefenen. Het is bekend dat schizofrenie een familiaire ziekte is, die evenals depressiviteit voor een deel aan dezelfde genen gebonden is. Waarschijnlijk is het zo dat de aanleg beïnvloed wordt door milieu invloeden, die voor een deel ook van interne aard zijn ( milieu interieur). Onder invloed van het mannelijk hormoon testosteron zou schizofrenie wel geactiveerd kunnen worden, terwijl oestrogenen de depressiviteit meer zou kunnen beïnvloeden. De twee psychiaters van Marokkaanse afkomst vertelden dat schizofrenie vooral bij de jongens voorkwam en zij noemden een percentage van 7 %. De meisjes leden vaker aan depressies, en ze noemden ook een percentage van zeven. Het is hierdoor verklaarbaar dat schizofrenie meestal begint in “the late teens and early twenties” zoals in de literatuur vermeld wordt. Dan is het testosteron gehalte in het bloed van jongens het hoogst. Bekend is ook dat onder invloed van cannabis zoals hasj en marihuana de aanleg voor schizofrenie sterk kan worden bevorderd. Dr. Selten vermeldt dat zelfs na het roken van tien keer hasj sommige jongens al compleet paranoïde kunnen worden. Het wordt hierdoor ook verklaarbaar, dat het percentage van de tweede generatie hoger is dan van de eerste. Tweede generatie jongens zijn in Nederland geboren en brengen de gevoelige leeftijd, om schizofrenie te krijgen van begin twintig allemaal in Nederland door. De eerste generatie Marokkanen zijn vaak op latere leeftijd naar Nederland gekomen en hebben tijdens de gevoelige leeftijd wellicht minder milieu invloeden gekend. Het is anders moeilijk te verklaren, waarom schizofrenie bij de tweede generatie meer voorkomt dan bij de eerste generatie.

Gedrag wordt altijd bepaald door een interactie van aanleg en milieu en vanzelfsprekend zal ook het milieu hier van invloed zijn. Vaak voelen de jongens achtergesteld en gediscrimineerd. Ze worden vaak door de ouders verwend en worden slachtoffer van drank en drugs. Door onderzoek kan men vaststellen dat de neurotransmitter dopamine, die een grote rol speelt bij psychische processen bij schizofrene patiënten ontregeld is. Frustratie kan bij ratten een verstoring van dopamine bewerkstelligen, die vergelijkbaar is met schizofrenie patiënten. Men plaats een rat telkens in een andere kooi met ratten. Na drie keer verplaatsen is de rat zo vaak verslagen dat haar dopamine stoornis overeenkomst vertoond met die bij schizofrenie patiënten.

Dr. Selten komt nu in Nederland met gegevens voor den dag. In Engeland werd in 1999-2000 ook onderzoek gedaan. De schokkende gegevens werden door enkele tijdschriften geweigerd, omdat men bang was voor verwijten van racisme. Ook de politie doet er meestal het zwijgen toe.

Dr. Selten zei letterlijk dat men de jongens laat barsten door te zwijgen. Veelmeer vindt hij dat er onderzoek gedaan moet worden om achter de oorzaken van dit gedrag te komen en te trachten oplossingen er voor te vinden. Hij vindt dat de ouders van deze jongens geholpen en voorgelicht moeten worden bij de opvoeding. Ook zou er gewezen moeten worden op het gevaar van cannabis gebruik vooral op zeer jeugdige leeftijd.

Als we nu naar de praktische gevolgen kijken dan zou men het geval Mohammed B kunnen ontleden. Hij is een tweede generatie Marokkaan. Hij was 26 toen zijn gedrag totaal veranderde. Eerder was hij als normale jongen naar school gegaan. Hij ging uit met meisjes, dronk alcohol en rookte cannabis. Na de dood van zij moeder die veel indruk op hem had gemaakt en zijn vader hertrouwde in 2003, radicaliseerde hij zijn gedrag, vooral wat betreft zijn godsdienstige opvattingen. Het is bekend dat psychosen vaak na een emotioneel gebeuren manifest worden. Ook vroeger was bekend dat psychoses vaak tot godsdienstwaanzin leiden en het alsmaar praten over Lourdes of steeds maar de rozenkrans bidden of denken dat er in Portugal onze lieve Heer zal verschijnen zijn een paar voorbeelden. Onderzoek in het Pieter Baan centrum haalde niets uit, omdat hij niet meewerkte. Minister Donner deelde op de TV mede dat psychiatrie nu eenmaal geen exacte wetenschap is. Men vraagt zich af waarom men niet getracht heeft met modern MRI hersenonderzoek iets meer aan de weet te komen. ( Als men op Google zoekt naar MRI brain scan and scizophrenia krijgt men 884.000 items in 0,29 secondes)


 

Radboud


Links: nieuwbouw Radboud
Rechts: verpleegafdeling Radboud

Eergisteren zijn we naar de Radbout geweest voor controle. De hematologe Dr. Jacobs was tevreden. Hannie's bloed was in orde. Als je zit te wachten in de wachtkamer komt de analist en neemt je mee voor de bloedprikken. Als je even later bij de dokter komt heeft hij de uitslagen en die krijg je netjes op papier, met uitleg erbij.

Ze heeft vandaag voor het eerst geen Paracetamol en pijnstillers hoeven te nemen. De pijn is verdwenen en ze voelt zich veel beter. We hebben al een flinke wandeling gemaakt en het slapen gaat ook goed. De smaak is nog niet helemaal in orde maar dat gaat ook de goede kant op. Ze mag van de dokter niet langer in gewicht afnemen en zou ze dat toch doen dan maar slagroom en vette vis al is het met tegenzin. Volgende week gaan we nog naar de radiotherapeut en naar de orthopeed.

De radiotherapeut wil weten hoe het gegaan is na de bestraling. Zo wil hij weten of ze last heeft gehad met slikken, oorpijn en zo voort. De orthopeed bekijkt de wervels (foto) en afhankelijk van de uitslag vertelt hij of ze nog langer de brace moet dragen en dergelijke.

Alles bij elkaar mogen we niet mopperen.

Groeten Hannie en Jan


This page is powered by Blogger. Isn't yours?