Saturday, October 07, 2006

 

Donderdag avond.






Morgen, vrijdag is het een week geleden dat Hannie op de Radboud haar laatste bestraling heeft gehad. We besteden nu alle aandacht aan haar botweefsel, om er voor te zorgen dat het aangetaste botweefsel van haar hals wervels, zo goed mogelijk kan herstellen. Ze drinkt veel met calcium versterkte melk (Friesche vlag bevat 200 milligram calcium per 100 milliliter), omdat melk altijd nog het beste middel is om opneembare kalk te verstrekken. De calcium tabletten zijn niet zo geschikt omdat de kalk, meestal afkomstig van oesterschelpen, niet zo goed wordt opgenomen door de ingewanden. Ook neemt ze vitamine D3 tabletjes en als de zon wil schijnen, gaat ze met ontblote benen in de zon zitten. Dat is de natuurlijke manier om de huid vitamine D3 te laten maken.

Om het goed te doen moet je bij osteoporose 1500 milligram calcium per dag nemen, ( dat is ongeveer 4 koppen van de versterkte melk) en 15 microgram vitamine D3 in de vorm van kleine pilletjes.

Éénmaal in de week Op Zondagmorgen neemt ze één Fosamax tablet. Die moet op de nuchtere maag genomen worden met een flink glas water en ze mag dan gedurende een half uur niets eten of drinken (behalve water) en ze moet blijven staan of zitten. Dat is omdat het geneesmiddel Fosamax zeer schadelijk kan zijn voor de slokdarm en daarom moet vermeden worden dat er wat terug kan vloeien in de slokdarm. Het geneesmiddel, Fosamax zorgt er voor dat de osteoclasten, de cellen die voor afbraak van het calcium uit het botweefsel zorgen, worden afgeremd.

De pijn is praktisch verdwenen en ze kan volstaan met twee tabletten van 500 millgram paracetamol en één tablet Naproxen ( een pijnstiller) per dag.

Ze voelt zich veel beter en heeft geen last meer van moeheid en misselijkheid. Wel heeft ze weinig eetlust en heeft ze een hekel gekregen aan sommige dingen zoals bijvoorbeeld koffie.

Alles bij elkaar genomen zien we de toekomst met vertrouwen tegemoet. Ze blijft onder controle van de hematologe Dr Jacobs en zodra we denken dat haar wervels steviger geworden zijn maken we een afspraak met de orthopeed Dr Schreuder. Hij kan dan met behulp van een MRI foto bekijken of het verantwoord is om weer zonder halskragen verder te gaan.

Groeten van Hannie en Jan.


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?