Tuesday, October 24, 2006

 

de polypil






In een artikel van het tijdschrift the New Scientist van 7 oktober 2006 staat een artikel over de cholesterol verlagende geneesmiddelen, die statines genoemd worden. Volgens dit artikel zouden de meeste mensen raar opkijken als hun dokter alle mensen boven de veertig, die verder een normale bloeddruk, een normaal cholesterol gehalte en een normaal gewicht en dieet hebben toch het dagelijks gebruik van een statine zou voorschrijven.

Toch blijkt uit onderzoek van 90.000 mensen dat ook onder deze omstandigheden, de kans op een hartinfarct kleiner wordt, vooral als men rookt en (of) familieleden heeft, die al eens aan een hartinfarct of een ander bloedvat mankement (TIA, beroerte) geleden hebben.

Statines verlagen het cholesterol gehalte in de bloedvaten en dat is gunstig, ook al is het cholesterolgehalte normaal ( minder dan 3,5 mmol/liter). Uit een publicatie in het medisch tijdschrift The Lancet bleek dat de kans op hartaanval en beroerte met eenvijfde afnam per eenheid mmol/liter cholesterol. Statines werken namelijk behalve cholesterol verlagend, ook ontstekingsremmend. Bij ziektes als reuma, MS en Alzheimer is dat een voordeel. Omdat aspirine ook ontstekingsremmend werkt, worden de statines daarom wel eens de dure aspirines genoemd. Ook hebben statines een werking die overeenkomt met de werking van vitamine D. Ook dat is gunstig voor de bloedvaten en de kwaliteit van de botten. In Amerika komen minder bloedvatproblemen voor, naarmate de mensen op groter hoogte leven en dus meer ultraviolet licht ( en dus vitamine D) opvangen. Dit zou ook voor een deel kunnen verklaren waarom mensen in Frankrijk minder problemen hebben dan in Engeland ( dit wordt wel de French paradox genoemd).

De statines werden voor het eerst door Japanse onderzoekers uit bepaalde schimmels gekweekt in 1970. Het wordt nu steeds duidelijker, dat de statines niet alleen cholesterol verlagend werken, maar dat ze in het algemeen een gunstig effect hebben op de kwaliteit van de bloedvaten. Dit betekent dat vooral op latere leeftijd de kans op hartinfarcten, beroertes, TIA's en vasculaire dementie vermindert.

Het is daarom niet verwonderlijk dat al in 2004 wereldwijd voor 26 miljard dollar aan statines werden verkocht. Vanzelfsprekend kunnen een gezonde manier van leven zoals voldoende bewegen, een goed dieet, niet roken et cetera ook veel goed doen, maar een tabletje per dag is makkelijker dan je “lifestyle” veranderen, hoewel dit laatste ook van zeer groot belang is.

In het algemeen spelen bloedvat problemen een grotere rol naarmate men ouder wordt. Is men de 65 gepasseerd dan is het afwachten wanneer een hartaanval, TIA, beroerte of beginnende dementie zich zal manifesteren. Daarom kunnen statines juist voor deze mensen narigheid voorkomen. Dat geldt nog meer als men ook een kinderaspirine neemt en indien nodig een bloeddruk verlagend middel.

In 2003 kwamen de professoren Nicholas Wald van het Wolfson Institute of Preventive Medicin en Malcolm Law van de universiteit van Auckland in Nieuw Zeeland met het voorstel om mensen boven de 55 een polypil te geven. Deze pil bevat een statine, een kinderaspirine, bloeddruk verlagende middelen en foliumzuur. De professoren zijn er van overtuigd dat hartaanvallen en beroertes met 80 % kunnen afnemen als deze pil wordt toegepast. De farmaceutische industrie zit echter niet op een dergelijke pil te wachten. Men kan namelijk aan al die middelen afzonderlijk, zeker als er nog patenten op gelden, heel wat meer verdienen dan op een polypil, die in China of India voor een habbekrats gemaakt kan worden, omdat de patenten van deze middelen al lang verlopen zijn.

Tijdens het congres van cardiologen op 2 september 2006 kwam Valentin Fuster de president van de World Heart Federation met de mededeling dat In Spanje vanaf 2009-2010 deze polypil voor het eerst wordt toegepast.

Wald N J, Law M R
A srategy to reduce cardiovascular desease by more than 80 %
British Medical Journal 2003;326

James Kingsland
Statins for all
NewScientist 7 October 2006


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?