Wednesday, August 16, 2006

 

uitslag biopsie.

Vanmorgen zijn we naar Dr. Schreuder van het Radboud ziekenhuis in Nijmegen geweest. Dr. Schreuder vertelde ons dat de uitslag van de biopsie een plasmacytoom liet zien. Plasmacellen zijn een vorm van witte bloedcellen, die evenals andere witte bloedcellen kunnen ontaarden en dan narigheid kunnen veroorzaken. Zo kunnen ze het bot aantasten en als dat in de wervels gebeurt kan dat de halsproblemen, zoals bij Hannie veroorzaken. Als het proces nog lokaal is, spreekt men van plasmacytoom. We hopen dat dat bij Hannie het geval is.

Is het proces niet meer lokaal dan noemt men het een multipel myeloom ( ook wel ziekte van Kahler) en dan zijn de plasmacellen op meerdere plaatsen in het beenmerg ontaard.

Om een en ander zeker te weten is bloedonderzoek en urine onderzoek aangewezen. De ontaarde plasmacellen scheiden namelijk bepaalde eiwitten af, die in het bloed en de urine zijn aan te tonen. Ook werden opnieuw Röntgen foto's gemaakt van het gehele skelet, omdat de eerder gemaakte botscan niet zo specifiek is om een multipel myeloom van het beenmerg aan te tonen.

Als het proces nog lokaal is , dan is de prognose veel gunstiger, omdat de plasmacytoom cellen zeer gevoelig voor bestraling zijn. Zodra de uitslag bekend is zal Dr. Schreuder bellen en we gaan dan naar de hematoloog, die een behandelingsplan zal maken.

Opnieuw wachten we met spanning op de uitslag.

Dr. Schreuder vertelde ons dat het erg belangrijk is dat het onderzoek teamwerk is en zowel de orthopeed, als de oncoloog, de hematoloog de Röntgenoloog en de patholoog zullen de zaak intensief bekijken om tot een zo zuiver mogelijke diagnose, behandeling en prognose te komen.

Groeten van Hannie en Jan,

(Als we meer weten zet ik het op mijn dagboek.)


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?