Monday, May 29, 2006
antibiotic resistance
Links: Floyd Romesberger
Rechts: E. Coli bacteriën
In het dagboek van 24 April, staat een artikeltje over een antibiotische stof in de melk van wallabies, die in de toekomst wel eens een rol zou kunnen spelen bij de bestrijding van de multi-resistente ziekenhuis bacterie.
Floyd Romesberg en medewerkers van de Scripps Research Institute in La Jolla, California, komen met een ander idee om multi-resistente bacteriën te bestrijden.
Zij zagen dat E. Coli bacteriën, als zij in een stress situatie komen, een soort SOS sein afgeven dat een enzym, Lex A genaamd onwerkzaam maakt. Het enzym Lex A zorgt ervoor dat in het DNA van de bacterie zo min mogelijk mutaties plaats vinden. Dit is een mechanisme dat evolutionair ontstaan is, omdat mutaties meestal schadelijk zijn voor de meeste cellen. In een stress situatie als de coli bacteriën bijvoorbeeld met het antibioticum ciprfloxacin ( cipro) bestreden worden, wordt het Lex A door het SOS sein van de coli baterie geneutraliseerd, met het gevolg dat er ongeremd vele mutaties optreden. Spoedig treedt een mutatie op, die er voor zorgt dat de bacterie immuun wordt voor cipro. In normale omstandigheden neutraliseert cipro het enzym gyrase, dat nodig is voor de bacterie om zich te kunnen delen.
De onderzoekers pasten genetische manipulatie toe op coli bacteriën en maakte ze ongevoelig voor het SOS sein, zodat het mutatie remmende Lex A zijn functie kon blijven uitoefenen. Als muizen met deze coli bacteriën geïnfecteerd werden bleven de Coli gevoelig voor citro en ontwikkelden geen resistentie. Ook een ander antibioticum rifampicin genaamd bleef onder dezelfde omstandigheden, zijn werkzaamheid tegen coli bij deze muizen behouden.
De onderzoekers zoeken nu naar een molecuul, dat in staat is de SOS van de bacterie tot zwijgen te brengen en dat gelijktijdig met een antibioticum kan worden toegediend.
Gary Stix
An antibiotic resistance fighter
Scientific American April 2006