Monday, April 24, 2006

 

ziekenhuis bacterie (MRSA)


Links: wallabies

Rechts: vruchtje van wallabie in buidel aan tepel






In een artikel in de New Scientist van 22 april 2006 staat een artikel over een nieuwe mogelijkheid om super resistente bacteriën, zoals de bekende MRSA (Multi Resistent Staphilococcus Aureus) of ziekenhuis bacterie te bestrijden.

Bekend is dat het embryo van een soort kangoeroe, die wallabie genoemd wordt (Macropus eugenii), al in een vroeg stadium in de buidel van de moeder kruipt. Men kan zich afvragen, hoe zo'n vruchtje kan blijven leven buiten de steriele baarmoeder zoals dat bij andere zoogdieren het geval is. Het vruchtje heeft, als het naar de buidel kruipt nog geen immuniteits apparaat, of andere middelen, waarmee het de vele bacteriële en andere gevaren van schimmels en virussen kan bestrijden.

Toch kan men zich voorstellen dat zich in een buidel van een kangoeroe niet direct, zonder meer, een frisse boel zal zijn. Ook op weg vanuit de schede naar de buidel kan het vruchtje zich met vele soorten bacteriën, virussen en schimmels besmetten.

Ben Cocks van het Victoria department of Primary Industries in Melbourne, heeft nu ontdekt dat de melk uit de tepels in de buidel een stof bevat, die 100 maal meer effectief is dan de meest moderne peniciline soort, tegen, zowel Gram positieve als gram negatieve bacteriën, zoals E. coli en ook tegen schimmels. Deze stof bestaat uit een molecuul, dat AGG01 wordt genoemd. Deze eigenschap is waarschijnlijk bij de andere zoogdieren verloren gegaan, omdat die, als ze geboren zijn en melk drinken, al over een eigen immuun-systeem beschikken.

De uitdaging is nu om dit molecuul synthetisch te maken en aan te passen, zodat het in gevallen, zoals bijvoorbeeld besmetting met de ziekenhuis bacterie gebruikt kan worden.

Fighting superbugs with milk. New scientist 22 April 2006


Comments:

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?