Sunday, April 30, 2006

 

Whar sin kum from?

John Jasper, negro-preacher (1812-1905)





Bepaalde negro-preachers waren vroeger in Amerika zeer bekend. Een van hen was John Jasper (1812-1905). Zij konden zeer vurig preken en de toehoorders luisterden vak zeer enthousiast en riepen Alleluia, praise the Lord en Amen. Toen hij eens aan het preken was zei hij dat alles door God werd geregeld tot in de kleinste details. Dat was aanleiding voor een van de toehoorders om te vragen waar de zonde dan vandaan kwam, want die zou dan immers ook door God geschapen zijn.

De taal, die de zwarten gebruikten, had een eigen karakter en werd soms ook op een eigen wijze geschreven. De vraag luidde: Wher kum sin from?
De dominee was “not amused”door die vraag en hij antwoordde:

Sum uv yer wud be mity glad ter git Gord mix'd up in yer sins an'ter feel dat He es es bad es you iz. It jes' shows how base, how lost, how ded you's bekum. Wudn't we hev a pritty Gord ef He wuz willin'ter git out in de nite an' go plungin' down inter de horribul an' ruines transgresshuns in wich sum men indulg'. Let me kleer dis thing up befo' I guit it. Bar in mine, dat Gord kin not be temtid uv any man. Try it ef yer chuze, an' He will fling yer in ter de lowes' hell, an' don't dar evur ter say, or ter think, or ter hope, dat de temtashun ter du rong thing kum ter yer from Gord. It do not kum frum erbuv, but it kum out uv your foul an/ sinful hart. Dey iz born dar, born uv your bad thoughts, born uv your hell-born lusts, an' dey gits strong in yer 'caus' yer don't stangel um at de start.

Vrij vertaald: Sommigen van jullie zouden verschrikkelijk blij zijn als God verstrikt raakte in jullie zonden en net zo slecht was als jullie. Dat laat zien hoe basaal, hoe verloren en hoe dood jullie geworden zijn. Zouden wij geen plezierige God hebben, als hij bereid was 's nachts mee uit te gaan en zich ook stortte in de verschrikkelijke en ruïneuze ondeugden die sommige mensen begaan. Laat mij dit duidelijk maken, voor ik er mee ophoud. Denk eraan dat God door niemand op de proef gesteld kan worden. Probeer het maar eens als je wilt en hij zal je in het diepst van de hel slingeren en hij zal je leren om nooit meer te zeggen, of te denken, of te hopen, dat de bekoring om verkeerde dingen te doen, van God komen. Dat komt niet van boven, maar het komt uit je ziel en je zondig hart. Daar wordt het geboren uit je slechte gedachten en uit de hel geboren lusten, die steeds sterker worden als je ze niet van het begin af beheerst.


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?