Wednesday, April 05, 2006
urineblaas transplantatie
Rechts: stukje weefsel wordt uit defecte blaas genomen.
Links: open ruggetje
Na de debacle van de dierenarts uit Korea, met zijn stamcel onderzoek nu weer eens een goede mededeling.
Onderzoekers van de Amerikaanse universiteiten in Wake-forest en Boston zijn er in geslaagd om urine blazen te kweken, die vervolgens in patiënten kunnen getransplanteerd worden. Dit is van belang omdat kinderen, die geboren worden met “open ruggetjes” (myelo-meningocele) vaak geen functionele blaas hebben. Ook patiënten met blaaskanker of aantasting door ontsteking kunnen in de toekomst hiervan profiteren.
Het onderzoek is al 20 jaren geleden begonnen en men is nu zover dat al zeven kinderen twee tot vijf jaren met een nieuwe blaas leven.
De onderzoekers namen een stukje uit de aangetaste blaas, die bestaat uit spiercellen aan de buitenkant en zogenaamde urotheelcellen aan de binnenkant. Beide cellen werden op voedingsbodems gekweekt en vervolgens verder gekweekt op een blaas, die uit afbreekbare kunststoffen bestond. De spiercellen aan de buitenkant en de urotheelcellen aan de binnenkant. Tenslotte na ongeveer vijf tot zeven weken is een nieuwe blaas ontstaan, die uit het zelfde weefsel bestaat als van een normale blaas. De kunststof is afgebroken en het blaasweefsel is er voor in de plaats gekomen. Omdat het weefsel afkomstig is van dezelfde patiënt, die men wil transplanteren (autologisch materiaal), heeft men geen immunologische afweerreactie van het lichaam te vrezen. Deze zogenaamde “tissue engineering” zal volgens de onderzoekers nog geperfectioneerd kunnen worden als men gebruik kan maken van embryonale stamcellen, of adult stamcellen uit het beenmerg.
Anthony Atala et al.
Tissue engineered autologus bladder for patients needing cytoplasty
The Lancet 4 April 2006