Friday, April 21, 2006

 

Opus Dei



Links: Silice, die om het dijbeen gedragen wordt.

Rechts: de cat-o'-nine tail










Opus Dei is een ultra-conservatieve organisatie in de Rooms Katholieke kerk, die met enige geheimzinnigheid omgeven is. Het is een soort secte, die weinig in de openbaarheid treedt, maar toch veel invloed uitoefent bijvoorbeeld in de politiek. Zo steunde Opus Dei in Spanje zeer essentieel, het bewind van Franco tegen het communisme.
De organisatie werd opgericht door de Spaanse priester, Josemaria Ecriva in 1928. Door het boek en de film over de “Da Vinci Code” kwam Opus Dei weer in de belangstelling, omdat de albino monnik Silas, een gevaarlijke fanatische misdadiger, die iedereen ombrengt, die een andere dan de gevestigde opvatting over Christus heeft.

De monnik Silas is lid van Opus Dei en toont dat door een zogenaamde “silice” te dragen en zich op gezette tijden met een “cat-o'-nine” zweepje te geselen, onder het uit roepen van de naam van Christus. De silice bestaat uit een band van ijzeren ringen, die voorzien zijn van puntige uitsteeksels , en om het dijbeen gedragen wordt, met de bedoeling om zichzelf pijn te doen ( zelfkastijding). Leden van Opus Dei, die niet alleen uit priesters bestaan, maar deels ook uit vaak celibatair levende leken , dragen de silice soms, bijvoorbeeld twee uur per dag, behalve op Zon- en feestdagen.

Ook zijn er leden, die zichzelf geselen met een zogenaamde “cat-o' nine tail” dat uit een zweepje bestaat, waarmede men zichzelf geselt tijdens het gebed. De cat-o'-nine tail wordt in Opus Dei kringen, discipline genoemd.

Zeventien jaren na zijn dood verklaarde Paus Joannes Paulus II, zelf ook nogal traditioneel ingesteld, pater Josemaria Ecriva in 1992 zalig, iets wat abnormaal snel is voor de Katholieke kerk. In 1982, had de paus Opus Dei al een eigen status toegekend, waardoor men zich rechtstreeks tot Rome kon wenden, zonder tussenkomst van de locale hiërarchie.
Op dit ogenblik heeft Opus Dei ongeveer 85.000 leden, waarvan alleen in de USA 3000. Opus Dei verzet zich tegen voorbehoedsmiddelen, abortus, euthanasie en homo-huwelijk et cetera.

Bij het zoeken naar een afbeelding van een cat-o'-nine zweepje kwam ik terecht bij Opus Dei, de shiïten en bij sadomasochisten. Merkwaardig dat mensen met zulke fundamenteel verschillende opvattingen wel hetzelfde werktuigje gebruiken.

The ways of Opus Dei, TIME, April, 24-2006

Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?