Wednesday, April 19, 2006

 

chocolade


Rechts: puur hazelnoot chacolade






Er zijn meer dan 60 publicaties, waaruit blijkt dat chocolade een gunstige werking heeft, op het voorkomen van cardio-vasculaire aandoeningen. Het betreft hier vooral de bloedvaten van het hart en de hersenen, die de voornaamste oorzaak van vroegtijdige sterfte zijn bij oudere mensen.

Een studie, die hierbij in het oog valt, is de zogenaamde “Zutphen Elderly study”. Uit deze studie bleek dat oudere mannen, die het meest chocolade aten, meestal in de vorm van chocolade repen, een lagere bloeddruk hadden en 45 tot 50 % minder kans op dood door vroegtijdige sterfte ( cardio-vascular/ all cause mortality).

Vanaf 1985 werden in de stad Zutphen 470 mannen van 65-84 jaar medisch gevolgd. Alle mannen waren vrij van chronische ziektes, toen de proef begon. Zij werden allemaal medisch onderzocht, waarbij aandacht aan hun bloeddruk werd besteed. Ook werd er gelet op de hoeveelheid chocolade, die de mensen aten.

Toen de proef begon in 1985, at 1/3 van de mannen geen chocolade of andere cacao bevattende voedingsmiddelen. De deelnemers namen gemiddeld 2,11 gram zuivere chocolade per dag. 2/3 van de chocolade bestond uit zuivere chocola en chocolade repen. Er werd gecorrigeerd voor leeftijd, roken, lichaamsgewicht, levensstijl, geneesmiddelen gebruik en dieet. De gemiddelde systolische bloeddruk was bij de mannen, die meer dan 2,30 gram cacao per dag aten, 3,7 mm hg lager en de diastolische druk, was 2,1 mm Hg lager dan bij de mannen, die minder dan 0,36 gram per dag tot zich namen.

In de volgende 15 jaren stierven 314 mannen, waarvan 152 aan cardio-vasculaire ziektes. Na correctie van de verschillende omstandigheden, bleek het relatieve risico van cardio-vasculaire sterfte bij de mannen, die meer dan 2,25 gram chocolade per dag aten 0,50 tegenover de mannen, die slechts een halve gram per dag aten.

Het bleek dat niet alleen het bloeddruk verlagend effect van chocolade dit resultaat had, maar dat waarschijnlijk de anti-oxidatieve werking van cacao ook van belang was.

Wat betekent dat nu in de praktijk. Neem als voorbeeld een tablet chocolade, puur chocolade met hazelnoot van 200 gram (Aldi). Als we er van uitgaan, dat de helft hazelnoot is, dan rest er 100 gram chocolade, waarvan 50% zuivere cacao is. De tablet bestaat uit 7 repen. Elke reep bevat dan ongeveer 7 gram zuivere cacao, dat ruim voldoende is om het in de Zutphen proef te behalen resultaat te halen, als men dagelijks een reepje eet.

Cacao intake, Blood Pressure, and Cardiovascular Mortality( The Zutphen elderly study).
Brian Buijsse et al.
Archives of Internal Medicine, vol 66, no 4 February 2006; 166-387.



Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?