Wednesday, March 08, 2006

 

het eten van eieren.



Rechts: de vorming van cholesterol in de bloedvaten.




In het algemeen heerst de opvatting dat het eten van eieren slecht is in verband met het cholesterol gehalte in het bloed. Cholesterol is een vettige substantie die in de wand van de bloedvaten zit. Als er te veel van in de wand zit, kunnen propjes in het bloedvat terecht komen en in het hart of in de hersenen blijven hangen, met alle gevolgen van dien.
Als je graag elke morgen een ei bij het ontbijt wilt eten, is deze wetenschap niet plezierig.
De opvattingen over het eten van eieren zijn echter de laatste jaren veranderd.

In 1999 werden de resultaten in Amerika gepubliceerd van een uitgebreid onderzoek waaraan meer dan 37.000 mannen van 40 tot 75 jaar oud hadden deelgenomen gedurende 8 jaren. In totaal werden 866 mannen het slachtoffer van een hart infarct en 258 mannen kregen een beroerte. Er werd echter geen verschil gevonden tussen mannen, die iedere dag één ei aten en de mannen, die minder of geen eieren aten. Alleen voor de mensen die aan suikerziekte leden gold dit niet.

Een zelfde onderzoek werd bij vrouwen gedaan. Er namen meer dan 80,000 dames van 34 tot 59 jaar oud aan de proef deel. Gedurende 14 jaren kregen 939 vrouwen een hart infarct en 563 een beroerte. Ook hier was er geen verschil tussen dames die iedere dag een ei aten en de dames die geen of heel weinig eieren aten. Maar Ook hier maakten de dames met suikerziekte een uitzondering.

Uit later onderzoek bleek dat eieren wel cholesterol bevatten, maar dat slechts weinig van het cholesterol in de bloedvaten terecht komt. Het cholesterol dat in de bloedvaten terecht komt wordt 's nachts door de lever gevormd uit dierlijke vetten. Daarom moeten mensen, die aan een te hoog cholesterol in het bloed lijden, hun tabletjes ( de zogenaamde statines zoals Zocor en lipitor) 's avonds innemen.

Boter, melkvet, varkensvet en ander meestal harde vetten van dierlijke oorsprong, kunnen er voor zorgen dat het gehalte aan cholesterol toeneemt. Het is daarom beter om in de frituurpan geen harde vetten zoals "ossenwit¨ enz. te gebruiken maar liever vloeibare oliën zoals zonnebloemolie of olijfolie.

Om verder een teveel aan cholesterol in de bloedvaten te vermijden is het goed om eens of twee keer in de week vis te eten. Een blikje sardientjes is zeer geschikt voor dit doel. Ook olijfolie gebruiken om te bakken verdient de voorkeur boven dierlijke vetten. Ook noten, vooral walnoten bevatten vetten die de lever niet kan omzetten in cholesterol. Vis en walnoten bevatten bovendien veel Omega-3 vetzuren, die zeer gezond zijn en die vaak in de meer gewone dagelijkse voeding ontbreken. Ook voldoende bewegen is ook belangrijk, om hart infarcten en beroertes te voorkomen.

Als men deze aanwijzingen volgt is er een goede kans dat men de kwaliteit van de bloedvaten in de hersenen goed in orde houdt. De kans op dementeren wordt hierdoor verminderd. Een deel van de zogenaamde "vasculaire dementia" wordt juist veroorzaakt door zogenaamde TIA's. Dat zijn kleine propjes cholesterol of bloedstolseltjes, die zonder dat men er veel van merkt in de hersenen terecht komen.

Literatuur:
The Jounal of the American Medical Association
1999, 15 April; vol 281: 1387-1394


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?