Sunday, January 08, 2006

 
Hwang Woo Suk in betere tijden.







Op 4-14 -16 juli en op 13 december heb ik geschreven over de resultaten van de dierenarts professor uit Zuid-Korea, Hwang Woo Suk, die op het gebied van stamcel onderzoek bewonderenswaardige resultaten had bereikt. Door de Amerikanen werd, met een scheel oog van jaloezie, naar hem werd gekeken.

Het is jammer dat nu is gebleken dat niet alles wat hij heeft gepubliceerd de toets der kritiek kan doorstaan. Van een nationale held is hij nu veranderd in een wetenschappelijke paria zoals Time van 9-januari schrijft.

In 2004 was hij plotseling, als een ster uit heldere hemel, het wetenschappelijke wereldje komen binnenvallen. Als eenvoudige boerenjongen was hij dierenarts en later hoogleraar aan de universiteit in Seoul geworden. Hij was er als eerste in geslaagd humane embryo's te klonen. Dat maakte hem tot een nationale held in een land dat bekend is vanwege zijn televisie series en zijn relatief goedkope auto's maar niet door zijn biomedische prestaties. Dit werd nog eens onderstreept door het feit dat hij in de zomer van dit jaar er in slaagde de hond, die hij Snuppy ( Seoul National University Puppy) noemde, te klonen uit een somatische lichaams-cel uit het oor van een hond.
Bekend was dat hij zelf zeer hard werkte en dat hij over een staf beschikte, die hoewel onderbetaald hem vereerden en zeer gemotiveerd waren.

Omdat twijfels rezen omdat hij eicellen gebruikt had van dames, die op zijn laboratorium werkten, terwijl hij voor andere eicellen betaald had, hetgeen hij steeds ontkend had werd door de Universiteit een team aangesteld dat een en ander moest verifiëren betreffende zijn publicaties in het tijdschrift “Science”. Het blijkt nu dat de foto van de gekloonde cellen voor een deel “fabricated” zijn . Hwang zelf blijft ontkennen dat hij de boel gemanipuleerd heeft. ( Despite black, billowing smoke, says Hwang, there is no fire).

Michael D. Lemonick.
Hwan Woo Suk led the world in human cloning and became a national hero in South Korea. Now he's a scientific pariah. Inside his demise
TIME January 9, 2006


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?