Sunday, November 06, 2005

 

Robert Lanza (Advanced Cell Technology)
Rechts: Professor William Hurlbut Stanford U.N.





Ethische opvattingen zijn nog steeds een grote hinderpaal voor het verder ontwikkelen van therapeutisch klonen. De bezwaren komen vooral, uit de zich “Evangelists” noemende Amerikanen. Ook in Europa, behalve in Engeland, ondervindt men vele ethische bezwaren tegen het therapeutisch klonen. Hierbij gaat men van de veronderstelling uit dat zodra bevruchting van de eicel heeft plaats gehad, een menselijk individu is ontstaan. Men heeft nu eenmaal een bevruchte eicel nodig, die na één week zover gegroeid is, dat men er multipotente stamcellen uit kan halen, die men verder kan laten groeien tot allerlei weefsels. Meestal worden bevruchte eicellen gebruikt, die overblijven na bijvoorbeeld in-vitro fertilisatie. Er wordt ijverig gezocht, om oplossingen voor dit "ethische probleem" te vinden.

In het wetenschappelijke tijdschrift Science van 21 oktober worden twee manieren gepubliceerd, die wellicht een oplossing zouden kunnen zijn.

De eerste methode wordt “altered nuclear transfer” (ANT) genoemd. Rudolf Jaenisch en medewerkers van het Massachusetts institute of Technology verwijderden een gen dat Cdx2 genoemd wordt, uit de somatische cel-kern die vervolgens in een van de kern ontdane eicel wordt geplaatst. Het Cdx2 gen is nodig om de vruchtvliezen te laten ontstaan. een dergelijk bevruchte eicel kan zonder vrucht-vliezen niet uitgroeien tot een baby. Men kan wel na een week de multi-potente stamcellen er uit halen en verder ontwikkelen. Bij muizen zijn zij er in geslaagd deze werkwijze te doen slagen.

Robert Lanza en zijn collega's van “Advanced Cell Technology", een biotechnische firma in Worchester, Massachusettes, namen uit een enkele dagen oude bevruchte muizen-eicel, één cel uit de inner cellmass en lieten die uitgroeien tot een stam-cellijn. de overblijvende bevruchte eicel, kan gewoon uitgroeien tot een embryo. Deze methode wordt ook gevolgd als men van het embryo wil weten, of er een bepaald erfelijk gebrek te verwachten is. Omdat men door super-ovulatie, die men met een hormonen-spuit verkregen heeft, meerdere embryo's krijgt kan men er één uitkiezen dat vrij is van het gen dat de erfelijke eigenschap veroorzaakt. Dit embryo wordt dan terug geplaatst in de baarmoeder.

Nu is het maar te hopen, dat dat een aantal ethische bezwaren kan opheffen.

William Hurlbut een medicus en ethicus van “Stanford university”is een voorstander van de eerst genoemde ANT methode. Hij is lid van de commissie die president Bush op gebied van ethische kwesties bijstaat. Hij huldigt de opvatting dat een embryo, dat het Cdx2 gen mist geen aanspraak kan maken op de term “living organism”.

De proeven zijn gedaan met muizen en aangetoond zal eerst moeten worden dat het ook bij de mens zonder schade kan gedaan worden.


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?