Saturday, November 05, 2005

 


De lenden-wervels zijn gebogen (lumbar vertebrae) waardoor de uittredende zenuwen snel in de verdrukking kunnen komen.







In Science van 22 juli van dit jaar wordt er op gewezen dat de wetenschappelijke wereld slecht reageert op de mensen, die het idee van intelligent design versus evolution propageren. De schrijver wijst er op dat er door de evolutie vaak fouten ontstaan, die je van een intelligent designer niet zou verwachten. Zo zegt hij dat zelfs een eerste jaars technisch student de rug van de mens anders zou maken dan hij nu anatomisch in elkaar zit. De buiging in de lendenen die de mens instaat stelt om rechtop te lopen, is vaak aanleiding voor veel problemen. Het bekken is hieraan niet optimaal aangepast, omdat het er in principe nog voor-over leunt en aangepast aan primaten die nog op hun handen leunen, als ze lopen. ( your pelvis slants forward for knuckle-dragging like our near relatives).

Ook de verstandskiezen, die bij onze primaat voorouders zinvol waren zijn bij de mens een nadeel geworden, omdat onze kaken tijdens de evolutie nu eenmaal kleiner geworden zijn en er voor deze verstandskiezen vaak geen plaats meer is.

Ook de drainage van de voorhoofd-holtes zou een loodgieter aan het lachen maken.

Evolutionair gezien zijn deze dingen echter wel verklaarbaar, Het rechtop lopen van de mens gebeurde evolutionair gezien nog al haastig en hetzelfde geldt voor het korter worden van onze kaken. Door de groei ven de hersenen kwam de schedel min of meer in de verdrukking met gevolgen voor de drainage vaan de voorhoofd-holtes. Het is maar wat je prefereert, de evolutie of het intelligent design. In het laatste geval zou je dan van “Incompetent design” moeten spreken volgens de schrijver. In de discussie met aanhangers van I.D. wordt dan door hen vaak gesteld dat God's wegen niet te doorgronden zijn. Dat is juist volgens de schrijver en daarom vindt hij dat het begrip intelligent designer thuis hoort in de godsdienst les en niet in de biologie les.

Donald U. Wise
“Intelligent design” versus Evolution.
Science 22 July 2005; vol. 309


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?