Friday, October 28, 2005

 




kind nog gezond op 1 jarige leeftijd. Op 4jaar verschijnselen van Batten diasease


De Food and Drug Administration (FDA) in Amerika heeft op 21 oktober van dit jaar voor het eerst in de geschiedenis het transplanteren van foetale stamcellen in de hersenen van kinderen goedgekeurd. De kinderen lijden aan een zeldzame erfelijke ziekte, die Batten disease wordt genoemd. Het is een ziekte van het zenuwstelsel, die al vroeg bij kinderen, meestal van 5 tot 10 jaar optreedt. De kinderen krijgen epileptische aanvallen, gaan mentaal achteruit en worden tenslotte blind en motorisch gestoord, om meestal te sterven voordat ze 20 jaar oud zijn. Er worden geen embryonale stamcellen gebruikt maar zogenaamde adult stamcellen. Dit zijn onrijpe zenuwcellen uit geaborteerde foetussen. Eerder heeft men bij Parkinson patiënten en bij mensen, die aan een beroerte geleden hadden wel al volledig uitgegroeide zenuw cellen geïmplanteerd, maar foetale stamcellen is voor de eerste keer. Omdat het weefsel niet alleen afkomstig is van spontaan geaborteerde abortussen gaf dit toch weer de nodige ethische bezwaren.

De kinderen met Batten disease missen een gen dat nodig is om een bepaald enzym te maken, dat nodig is om het zenuwweefsel gezond te houden. Men stelt zich nu voor dat de geïmplanteerde zenuwstamcellen dit enzym zullen produceren zodra ze volwassen zijn geworden in de hersenen van de recipiënt.

De proeven worden gedaan door de biotechnische instelling Stem cell Inc., in Palo Alto Californië. Via kleine gaatjes die in de schedel geboord worden, worden de stamcellen bij de patiënten in de hersenen gebracht en geneesmiddelen worden gegeven om het afstoten van de cellen tegen te gaan.

Reeds eerder zijn dezelfde proeven gedaan bij muizen met goed resultaat. De muizen waren genetisch gemodificeerd zodat ze het gen dat bij Batten disease een rol speelt misten ( knocked out mice). De FDA heeft de proeven goedgekeurd omdat Batten disease fataal is en omdat de proeven met muizen nog niet hetzelfde hoeft te zijn dan bij mensen. ( You cannot ask a mouse how it's feeling).


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?