Friday, October 28, 2005

 

GENE SILENCING

Het virus dringt met zijn "staart"in de bacterie, volgens het slot-sleutel principe. Eenmaal binnengedrongen vermeerdert de bacterie het virus en de kringloop herhaalt zich, met kwalijke gevolgen voor de bacterie.






Bacteriofagen zijn virussen, die bepaalde bacteriën vernietigen. Bacteriofaag betekent letterlijk bacterie-eters.
Virussen dringen normaliter in de cellen van hun gastheer, waar hun DNA of RNA vermenigvuldigd wordt door het mechanisme in de gastheercel. Er zijn ook virussen, die in bepaalde bacteriën dringen en daarom de bacterie-cel vernietigen. Een voordeel is dat dergelijke virussen evenals de bacteriën muteren. Een bacterie kan soms snel immuun worden tegen het virus, maar het virus verandert vaak even snel en vernietigt de bacterie dan weer. Om er achter te komen welk virus bij welke bacterie past brengt men het gen, dat verantwoordelijk is voor de verlichting van het vuurvliegje in het virus. Men maakt een aantal voedingsbodems met de te onderzoeken bacterie en vermengt deze met enkele virusstammen. Als een voedingsbodem oplicht, weet men dat het virus zich in de betreffende bacterie vemeerdert.

Voorbeeld in Georgië gebruikt men deze methode om wonden, die vanwege doorliggen ontstaan en die vaak etteren, te behandelen. Ook uit India is dit bekend vanwege de Ganges, die vaak zeer vervuild is, maar baders worden dan soms toch niet ziek omdat bepaalde phagocytaire virussen, een infectie met b.v. met cholera verhinderen.`






Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?