Wednesday, October 05, 2005

 

DR. Pekka Puska, Kwam 18 jaar wekelijks op TV om de mensen aan te sporen hun dieet te veranderen

Rechts: Noord Karelia rood gekleurd






In 1970 had het Finse Noord Karelia, een provincie aan de grens met Rusland, het hoogste aantal sterfgevallen aan hartinfarcten van de wereld.

Noord Karelia is een arme, koude platte lands provincie, waar tot ongeveer 1950 veel armoede geleden werd. Het dieet was zeer eenvoudig en bestond hoofdzakelijk uit streekproducten. Na 1950 kwam daar verandering in en gingen de mensen meer verdienen. Spoedig veranderde het dieet, en men begon veel dierlijke vetten in de vorm van melkproducten en worst te eten. De opvatting ontstond dat groenten eten armoediger was en dit werd wel spottend konijnenvoer genoemd.

Wellicht mede door erfelijke aanleg waren de gevolgen catastrofaal en een op de drie kinderen had geen vader meer, omdat die aan hartaanvallen overleden waren. Er werd een reclame campagne opgezet en er werd uitgebreid voorlichting gegeven. De bakkers gingen minder zout in het brood doen, terwijl de slagers hun worst deels met champignons vulden. Veel reclame werd gemaakt om dierlijk vet te vervangen door plantaardig vet en fruit en groenten werden sterk aanbevolen. Ook in de kerken werd sterke aandrang uitgeoefend om de levensstijl te veranderen en op de scholen werden wedstrijden gehouden in het stoppen met roken. Er werden kookcursussen gehouden en in de winkels werde demonstraties gegeven.

Van 1972 tot 1997 daalde het aantal sterfgevallen door hart aanvallen met 82 %.De gemiddelde levensverwachting van mannen steeg van 65 naar 73, terwijl het gemiddelde cholesterol gehalte in het bloed met 20% daalde. De consumptie van fruit veranderde van het laagst van Europa naar het hoogst in Noord Europa. In 1972 at nog 90% van de mensen boter op het brood, terwijl dat nu naar 7% gedaald is. De consumptie van zout is met 50% gedaald en het roken door mannen is drastisch afgenomen, hoewel het roken door vrouwen is toegenomen.

In geheel Finland daalde het voorkomen van chronische hartziektes van 1969 tot 2002 met 76% bij mannen van 35 tot 64.

De conclusie van Pekka Puska, die de leiding over het gehele project had, is dat overgewicht slechts een aanwijzing is dat het dieet onbiologisch is. In gewicht afnemen zonder het dieet te wijzigen heeft weinig effect op het voorkomen van hartlijden. Het zijn vooral hoge bloeddruk, cholesterol en roken, die invloed hebben op het hart. In Finland zijn de gemiddelde gewichtsindexen bij de vrouwen hetzelfde gebleven, terwijl die bij de mannen iets gestegen zijn. Hij vindt dan ook dat het streven naar een gewichtsafname zonder het dieet te wijzigen verloren moeite is.

Interview met Pekka Puska New Scientific 12 Febrari 2005.


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?